Objavljeni izgledi vremena za narednih 15 dana

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su izglede vremena za narednih petnaest dana.

Nakon stabilnog i suhog vikenda, sedmica koja je ispred nas počela je u sličnom tonu.

Od utorka na prostoru Bosne i Hercegovine preovladavat će nestabilno vrijeme sa slabim padavinama. Padavine u nižim predjelima bit će u obliku kiše, a susnježica i snijeg očekuje se u planinskim područjima.

Nestabilno vrijeme sa padavinama zadržat će se do kraja ove radne sedmice. Za dane vikenda preovladavat će stabilno vrijeme, bez padavina.

Temperature zraka primjerene za ovo doba godine. U Bosni su u jutarnjim satima mogući slabi mrazevi, naručito na višim područjima.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -3 °C do 3 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 6 °C. Najviše dnevne temperature između 2 °C i 8 °C, na jugu zemlje do 12 stepeni.

U periodu od 05.12. do kraja prognoznog perioda prema trenutnim prognostičkim materijalima prognozira se nestabilno vrijeme pretežno sa kišom.

Izgledi za snijeg su mali uključujući i planinska područja. Temperature zraka veće u odnosu na dane pred nama.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 4 °C i 10 °C u Bosni do 13 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 9 °C i 14 °C u Bosni do 16 °C u Hercegovini.

Detaljna prognoza za danas i ovu radnu sedmicu

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa maglom po kotlinama, dok je u bilo Hercegovini pretežno vedro.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno, uz djelimično razvedravanje. U Bosni po kotlinama prije podne sa maglom, dok će u Hercegovini sunčano, javlja Federalni hidrometerološki zavod.

Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 3 do 8, na jugu do 12 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično razvedravnje tokom dana. Dnevna temperatura oko 6 °C.

Za danas nema aktivnih upozorenja za vremenske neprilike u našoj zemlji.

Da li nam počinje “prava” zima?

U utorak, sutra, pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima na krajnjem sjeverozapadu Bosne je lokalno moguća slaba kiša.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu do 6, a dnevna od 2 do 7, na jugu od 8 do 12 °C.

U srijedu pretežno oblačno. U istočnim, sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne povremeno je moguća slaba kiša, a u višim područjima slab snijeg.

Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu do 6, a dnevna od 2 do 7, na jugu od 8 do 12 °C.

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje se očekuje slaba kiša, a višim područjima susnježica ili slab snijeg. Padavine poslije podne i tokom noći.

Jutarnja temperatura od -1 do 5, na jugu do 8, a dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 °C.

U petak pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. U višim područjima se očekuje slab snijeg. Tokom dana, u većem dijelu zemlje, prestanak padavina.

Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 8, a dnevna od 3 do 8, na jugu do 12 °C.