Oglasila se sarajevska policija o objavljenim audiosnimcima u kojima se spominju uhapšeni policajci

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo oglasilo se saopćenjem povodom objavljivanja audiosnimaka na društvenim mrežama i web portalima u posljednjih nekoliko dana.

Podsjetimo, u snimcima se pominju osuđena, odnosno optužena lica obuhvaćena akcijom kodnog naziva “Dar 1”, kao i druga lica – uposlenici Uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo, te iznose navodne nezakonitosti u radu određenog broja policijskih službenika, Uprava policije, MUP-a Kantona Sarajevo.

Saopćenje MUP-a prenosimo u cjelosti:

“U skladu sa čvrstim opredjeljenjem Uprave policije o nultom stepenu tolerancije na korupciju u vlastitim redovima, policijski službenici Uprave policije, su tokom 2020. godine, pod nadzorom postupajućih tužilaca KTKS, proveli akciju kodnog naziva ‘Dar 1’, koja je rezultirala lišenjem slobode ukupno 21 policijskog službenika, koji su uz izvještaje o počinjenim koruptivnim krivičnim djelima, predati u dalju nadležnost KTKS.

Određen broj postupaka protiv njih je do danas okončan pravomoćnim osuđujućim presudama po sporazumima o priznanju krivnje, odnosno nepravomoćnim osuđujućim presudama nakon provedenog prvostepenog postupka, što svakako ukazuje na ozbiljnost pristupa u provođenju radnji dokazivanja od strane KTKS i policijskih službenika Uprave policije.

Nadalje, preostali broj krivičnih postupaka protiv pomenutih policijskih službenika je još uvijek u toku, te u tom smislu Uprava policije ne može iznositi komentare o pojedinačnim istupima u javnosti i objavama na društvenim mrežama, a koje se odnose na postupke protiv ovih policijskih službenika.

Uprava policije posebno naglašava da je kompletan dokazni materijal prikupljen u akciji kodnog naziva “Dar 1″, između ostalog i provođenjem posebnih istražnih radnji provedenih po izdatim sudskim naredbama, u skladu sa odredbama ZKP-a FBiH dostavljen postupajućim tužiteljima KTKS, te s tim u vezi svakako podržavamo preduzete i trenutne aktivnosti kao i odličnu saradnju koja je ostvarena sa KTKS u predmetima na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovih krivičnih djela.

Isto tako, Uprava policije ostaje čvrsto opredijeljena u borbi protiv svih vidova koruptivnog ponašanja, kako u vlastitim redovima tako i u društvu u cjelini, te će u skladu sa ovim strateškim opredjeljenjem i u budućnosti kao i do sada, u saradnji sa svim nadležnim pravosudnim i drugim institucijama, nastaviti aktivan i beskompromisan angažman u borbi protiv korupcije, uz korištenje svih raspoloživih resursa”, saopćeno je iz MUP-a KS.