Pokret za državu uz Dodika? Duraković pozvao zastupnike da se odupru pritiscima

Pokret za državu, koji okuplja bošnjačke i probosanske stranke, neće podržati kandidata opozicije iz Republike Srpske za Dom naroda BiH, čime će omogućiti SNSD da ima četiri delegata, a zauzvrat će dobiti fotelje u Vladi i parlamentu Republike Srpske.

Kako saznaje Srpskainfo, dogovor je ovo koji su još prije desetak dana postigli predstavnici Pokreta za državu (PZD) sa liderom SNSD, Miloradom Dodikom.

Prema tom dogovoru PZD bi trebao dobiti mjesto potpredsjednika u parlamentu Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda i ministarsku fotelju u Vladi Srpske.

Izvor Srpskainfo ističe da bi mjesto jednog od potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske trebao da dobije Mirsad Duratović iz PZD, dok bi Sevlid Hurtić trebao da dobije fotelju ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Zauzvrat PZD neće podržati kandidata opozicije prilikom izbora srpskih delegata u Dom naroda BiH.

Da neće podržati opoziciju potvrdio je juče za N1 i sam Duratović koji je rekao kako će poslanici PZD u NSRS glasati za svoga kandidata Vojina Mijatovića.

Duraković pozvao zastupnike da se odupru pritiscima

Izražavam punu podršku izabranim zastupnicima Pokreta za državu u njihovom glasanju po savjesti i po prinicipima, te pozivam sve aktere da se suzdrže od pritisaka da se donose odluke koje neće donijeti ništa dobro Bošnjacima i Hrvatima u ovom bh. entitetu“, rekao je Ćamil Duraković

Kandidati opozicije u RS-u nijednom svojom porukom, pozivom, inicijativom, nisu pokazali da su spremni realno saslušati zahtjeve bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u bh. entitetu RS“.

Kaže da je čitao dostupne dokumente vezane za programsko koaliranje u FBiH.

Potpuno su ignorisani i preskočene sve inicijative koje je uputio prema političkim subjektima u FBiH, koje je zamolio da ih uvrste u taj sporazum.

“Ni riječi o ‘povratničkoj karti’, o zakonu o službenim jezicima, o fondu za mobilnost stručnjaka prema izoliranim zajednicama, o komisiji za preporuke protiv diskriminacije u obrazovanju, od uspostave koordinacije načelnika, ministara i premijera u FBiH za razvojne podrške povratku”, kaže Duraković.

Dodaje da neće dozvoliti da se preko nas lome koplja i da ljudi ovdje, koji su manjina i koji nude alternativu u odnosima sa Banjalukom, urade bilo šta što će rezultirati kao štetno po odnos institucija prema Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu.

Ako treba, neka ‘propadnu’ naši glasovi, ali nas nećete slomiti. Da ste pokazali minimum interesa – i vi u Federaciji kad ste pisali ‘programe’ za naše zahtjeve, i vi u RS-u kao opozicija i neko ko je trebao ponuditi drugačiju politiku prema Bošnjacima i Hrvatima ovdje – a niste, mogli bismo razgovarati, izložiti se rizicima i trpiti udare”, zaključuje Duraković.