Potpisan sporazum o prijateljskim odnosima Sarajeva i Kijeva

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko su danas u Briselu potpisali Sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa.

Karić se odazvala pozivu Klička na međunarodni investicijski forum ‘Kyiv Investment Forum’ koji će se održati 28. novembra u Briselu. Ovaj događaj se inače održava u prijestolnici Ukrajine, no iz sigurnosnih razloga kao rezultat ruske invazije na ovu zemlju, Forum je premješten u Brisel.

Donosimo vam sadržaj ugovora:

“Na osnovu prijateljskih odnosa, Grad Kijev i Grad Sarajevo (u daljem tekstu “dva grada”) žele razvijati plodnu saradnju u širokom spektru ekonomskih, kulturnih, turističkih, obrazovnih i drugih oblasti od obostrane koristi i prosperiteta.

U cilju unapređenja razumijevanja i prijateljske saradnje između dva grada, Grad Kijev, Ukrajina, i Grad Sarajevo, Bosna i Hercegovina, dogovorili su uspostavljanje prijateljskih odnosa.

Član 1

Gradovi Kijev i Sarajevo zajedno zastupaju evropske vrijednosti demokratije, slobode i vladavine prava. Dva grada su posvećena ljudskim pravima i principima međunarodnog prava i promovišu miran suživot u Evropi.

Član 2

Prema zakonodavstvu svake opštine i države, na principima ravnopravnosti i uzajamne koristi uspostaviće se prijateljski odnosi između dva grada i jačati saradnja u različitim oblastima.

Član 3

U skladu sa principima ravnopravnosti i reciprociteta, dva grada su se dogovorila da će ojačati saradnju i razmjenu iskustava u oblastima uređenja javnih prostora, infrastrukturnih projekata, novih tehnologija, nauke i kulture, turizma i drugim oblastima kako bi podržali prosperitet i razvoj oba grada.

Član 4

Dva grada će nastojati da pružaju međusobno podršku u kriznim situacijama pružanjem humanitarne pomoći, političke i ekonomske podrške.

Član 5

Dva grada se slažu da će kancelarije za međunarodne odnose dva grada djelovati kao objedinjujuća veza za obje strane. Dva grada će održavati redovne kontakte, zajedničke projekte i aktivnosti u navedenim oblastima.

Član 6

Ovaj Ugovor ne utiče na druge međugradske odnose bilo kojeg od gradova i ne daje posebne ili privilegovane pravne statuse i prava nijednoj strani.”

Navedeno je da ugovor koji će biti potpisan u Briselu stupa na snagu danom potpisivanja, da se sastoji od dva originalna primjerka, štampana na ukrajinskom i engleskom jeziku, te da su oba primjerka “jednako vjerodostojna i valjana”.