Prva posjeta unutar BiH Denisa Bećirovića bila je Srebrenici, poklonio se žrtvama genocida

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica.

Zajedno sa Majkama Srebrenice i direktorom MC-a Emirom Suljagićem položio je vijenac i odao počast žrtvama genocida.

Nisam imao nikakvu dilemu da moja prva posjeta u državi Bosni i Hercegovini bude upravo Memorijalnom centru u Potočarima. Osjećam prije svega dužnost da se kao građanin, a sada i kao član Predsjedništva BiH poklonim žrtvama genocida“, izjavio je član Predsjedništva BiH.

U otvorenom razgovoru sa Majkama Srebrenice, član Predsjedništva BiH saslušao je probleme s kojima se suočavaju u sredinama u kojima žive.

Majke Srebrenice su mu zahvalile upravo na dosadašnjem angažmanu, kao i na potezu da prvu svoju posjetu unutar Bosne i Hercegovine realizira u Srebrenici.

Za člana Predsjedništva BiH imale su osnovnu poruku: Hoćemo pravdu i istinu!

Bećirović je poručio tokom susreta sa Majkama Srebrenice kako niko nema moralno ni bilo kakvo drugo pravo da negira istinu o počinjenom genocidu nad Bošnjacima, te da s njim kao članom Predsjedništva BiH oko toga neće biti nikakve rasprave.

Presude međunarodnih i domaćih sudova se moraju poštovati.

Tokom susreta sa Emirom Suljagićem, član Predsjedništva BiH izjavio je da Memorijalni centar može očekivati njegovu bezrezervnu podršku u skladu sa kapacitetima s kojima raspolaže.

Ukazao je na veliki značaj Memorijalnog centra za državu Bosnu i Hercegovinu, naglasivši da ovu njegovu ulogu moraju prepoznati i drugi nivoi vlasti.

Zahvalio je direktoru Memorijalnog centra na rezultatima koje je postigao u razvoju i afirmiranju ove institucije.

Suljagić je razgovarao otvoreno s članom Predsjedništva BiH o određenim problemima s kojima se suočava Memorijalni centar, kao i o započetim projektima i potrebama ovog centra, naglasivši da je u narednom periodu potrebna još kvalitetnija saradnja sa organima vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovine, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.