Prvi je novembar, a pred nama i dalje sunčani i topli dani

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano vrijeme. Magle ima na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Bugojno i Drvar 2; Jajce i Livno 4; Sanski Most i Zenica 5; Banja Luka, Grude, Ivan Sedlo i Sarajevo 7; Bijeljina, Doboj, Gradačac i Tuzla 8; Bihać i Bjelašnica 9; Mostar i Trebinje 14; Neum 17 °C.

Danas u Bosni i Hercegovini većinom sunčano vrijeme. Prije podne magle će biti na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 °C, na jugu do 28 °C.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 24 °C.

Do kraja sedmice naoblačenje

Sutra, u srijedu, u Bosni i Hercegovini povećanje oblačnosti sa zapada će usloviti umjereno do preteženo oblačno vrijeme.

Vjetar slab, prije podne jugozapadnog smjera, a u drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever i sjeveroistok.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9 °C, na jugu zemlje do 15 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22 °C, na jugu zemlje do 24 °C.

U četvrtak u sjevernim područjima Bosne pretežno oblačno prije podne. Sunčanije u drugom dijelu dana. U većem dijelu zemlje mala do umjerena naoblaka.

Vjetar slab, većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8 °C, na jugu do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20 °C, na jugu do 23 °C.

U petak u Bosni i Hercegovini se očekuje naoblačenje koje će usloviti kišu u drugoj polovini dana. Padavine su češće na području Krajine, jugozapadne Bosne i Hercegovine. U većem dijelu Bosne lokalno slabija kiša.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9 °C, na jugu zemlje do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 °C.

Objavljeni izgledi vremena za prvu polovicu novembra

Početak mjeseca novembra u Bosni i Hercegovini neće donijeti veće promjene vremenskih prilika.

U prvim danima novembra nastavit će se suho, nadprosječno toplo i pretežno sunčano vrijeme. U kotlinama i duž riječnih tokova u jutarnjim satima moguća je slaba magla ili niska oblačnost.

Sredinom sedmice izvjesno je više oblaka u zapadnim područjima Bosne. Od petka (04.11.) slijedi veće naoblačenje ali i padavine koje će se tokom dana proširiti na veći dio naše zemlje.

Za dane vikenda uz kišu i temperature zraka bit će znatno niže. Na planinama nije isključen snijeg, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 4 °C do 9 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 13 °C. Najviše dnevne temperature između 17 °C i 22 °C, na jugu zemlje do 24 stepena.

Početkom naredne sedmice (od 07.11.) stabilizacija vremenskih prilika. Zadržat će se pretežno oblačno ali će temperature zraka biti u porastu.

Stabilno uz promjenjivu naoblaku prema trenutnim raspoloživim podacima zadržat će se do kraja prognoznog perioda.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 5 °C i 10 °C u Bosni do 12 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 13 °C i 16 °C u Bosni do 19 °C u Hercegovini.