Rusi žestoko napali Benjaminu Karić, ona im još žešće odgovorila: “Ne dozvoljavam vam!”

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objavila je u ponedjeljak kako je potpisan Sporazum o prijateljskoj saradnji između glavnog grada Bosne i Hercegovine i ukrajinske prijestolnice Kijeva ocjenjujući kako ovo “predstavlja veliki korak naprijed u razvoju bilateralnih odnosa dva grada”.

Ovaj njen potez kritikovala je Ambasada Rusije u BiH. Ubrzo je uslijedio odgovor sarajevske gradonačelnice.

Karić je jučer navela kako gradovi heroji i simboli otpora, Sarajevo i Kijev, zagovaraju evropske vrijednosti demokratije, slobode, vladavine prava i miran suživot u Evropi.

Iz ruske ambasade su naveli kako su “obratili pažnju” na učešće gradonačelnice grada Sarajeva Benjamine Karić na Kijevskom investicionom forumu na marginama kojeg potpisan je Sporazum o prijateljskoj saradnji između Sarajeva i Kijeva.

U principu takva praksa je uobičajena te doprinosi razvoju bilateralnih odnosa. Međutim, analiza potpisanog dokumenta otvara niz pitanja”, kazali su iz Ambasade te dodali:

U skladu sa Članom 1, oba glavnih grada ‘zastupaju evropske vrijednosti demokratije, slobode i vladavine prava’, ‘posvećena su ljudskim pravima i principima međunarodnog prava’ te ‘promovišu miran suživot u Evropi’. Skoro svaka tačka je ispunjena licemjerjem.

O kakvoj vladavini prava možete razgovarati s onima koji su uzurpirali vlast kao rezultat državnog udara 2014. godine čime su započeti dugogodišnji tragični događaji u Donbasu? O kakvoj posvećenosti ljudskim pravima možete ragovarati s onima koji su tokom sedam godina vršili sistematsko bombardovanje civilnog stanovništva pomoću zapadnog oružja, a zbog čega su ginuli i dalje ginu žene, starci i djeca?

O kakvom mirnom suživotu možete razgovarati s onima koji su, kao što je već izvjesno, planirali upotrebom sile preuzeti teritoriju gdje su ljudi slobodnim demokratskim glasanjem izjavili da su protiv fašističkog režima? Kako gospođa Karić može komunicirati sa duhovnim sljedbenicima onih koji su bukvalno hiljadama uništavali Jevreja, Rusa, Poljaka, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti.

Da li potpisan sporazum znači da će gospođa Karić, u znak solidarnosti sa njenim novim partnerima, početi da preimenuje ulice Sarajeva po banderovskim izrodima? Da će zabraniti u prijestonici Bosne i Hercegovine rusku kulturu, rusku muziku te ruski balet? Da li to znači da će gospođa Karić, u skladu sa Članom 4, poslati dobrovoljce iz Sarajeva kako bi pomogli ukrajnskim neonacistima?

I na kraju – kao vrhunac apsurda – ako je dokument potpisan na ukrajinskom i engleskom jezicima, da li to znači da se gospođa Karić odriče bosanskog, sprskog i hrvatskog jezika na kojima su, između ostalog, potpisani svi sporazumi između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije”.

Iz Ambasade Rusije u BiH su istakli kako su svjesni da za Karić njihova pitanja “mogu biti retorička”.

Međutim, ubjeđeni smo da će ona prije ili kasnije morati dati odgovor na njih – i to pred svojim biračima”, zaključeno je u reakciji.

Odgovor Benjamine Karić

Gradonačelnica Sarajeva danas je ruskoj ambasadi poručila da “nisu mjerodavni” da govore o ljudskim pravima, međunarodnom pravu te o suživotu u Evropi…

Jer sama činjenica da je vaša zastava spuštena u Vijeću Evrope dovoljno govori da vi ne pripadate više evropskim vrijednostima koje su sve suverene i nezavisne države Evrope zajednički kreirale. Vaše ponašanje i djelovanje vas je odvojilo od evropske porodice zbog čega pati cijela Evropa kao i sami građani Ruske Federacije.

Vlast u Ukrajini je izabrana na demokratskim izborima, i svojim glasanjem na Generalnoj skupštini UN-a država Bosna i Hercegovina je jasno stala uz teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Stanovništvo Ukrajine svakodnevno pati zbog agresije Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine i anektiranja ukrajinskih teritorija suprotno međunarodnom pravu”, podsjetila je Karić.

Ocijenila je kako Ambasada Ruske Federacije bi trebala poznavati pravni sistem države u kojoj je otvorena.

Gradonačelnik Sarajeva ne odlučuje o nazivima ulica. Ruska kultura, balet, muzika su uvijek dobrodošli u Sarajevu kao i svaka druga kultura. Ruske agresorske snage nisu ni danas dobrodošle u Sarajevo kao što nisu bile dobrodošle ni u periodu od 1992.-1995. kada isti oni koji su učestvovali u opsadi Sarajeva učesvuju u ratnim zločinima i danas.

Treba biti iskren – tada su i ukrajinski dobrovoljci učestvovali u opsadi Sarajeva, ali mi ne identifikujemo cijeli narod sa njihovim zločincima kao što ne identifikujemo ni ruski narod sa agresorima i zločincima koji danas ubijaju hiljade nedužnih u Ukrajini.

Nikada se ne odričem ni bosanskog, ni srpskog, ni hrvatskog jezika, ni latinice ni ćirilice. Ne dozvoljavam državi koja je uložila veto u Vijeću sigurnosti na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici da drži pridike o moralu. Vi, Putinova Rusija, trenutno ste vodeća sila terora, diskriminacije, gušenja istine i širenja laži u svijetu”, zaključila je gradonačelnica Sarajeva.