Foto: Naša stranka/ Arhiv

Sabina Ćudić: “Pokret za državu na čelu sa SDP-om Dodiku isporučio BiH na pladnju”

Nakon što se jučer u javnosti pojavila vijest da bi Pokret za državu koji okuplja bošnjačke i probosanske stranke mogao osigurati SNSD-u četvrtog delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine s obzirom na to da, kako se navodi, neće podržati kandidata opozicije iz Republike Srpske za mandat u ovoj instituciji, oglasila se i Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

S obzirom na to da u sastav Pokreta za državu ulaze i stranke koje čine Trojku u Kantonu Sarajevo, a među kojima je SDP, Ćudić je imala poruku za njih.

Da lično samopoštovanje, ali i kolektivno, političko dostojanstvo, u našoj državi nažalost imaju cijenu, to dakako znamo. Svjedoci smo i žrtve te činjenice. Ta cijena je često izakulisna i maglovita.

Hvala Pokretu za državu, na čelu sa SDP-om, što sada precizno znamo tu cijenu – Bosnu i Hercegovinu, dostojanstvo, pravosuđe, međunarodne odnose, granice, sigurnost i evropsku perspektivu naše zemlje serviraju Dodiku na pladnju za: mjesto potpredsjednika Narodne skupštine RS-a i jedno od 17 ministarskih mjesta u SNSD-ovoj Vladi RS”, navela je Ćudić.

Dalje ističe da je tako Pokret za državu postao Pokret za Ministarstvo turizma RS.

Kolegama iz SDA dugujem izvinjenje, jer sam u toku protekle četiri godine nerijetko govorila da samo oni mogu napraviti tu historijsku grešku, koju su napravili prije četiri godine osiguravajući SNSD-u mehanizme blokade države.

Ispostavlja se da to nije tačno, i da sa Dodikom imaju jako mnogo zajedničkih prijatelja”, zaključila je Ćudić.

Podsjetimo, federalni ministar izbjeglih i raseljenih i jedan od predstavnika Pokreta za državu Edin Ramić, između ostalog, rekao da SDA neće SNSD-u dati četvrtog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, ali da SDP, s obzirom na to da imaju dva poslanika, za razliku od SDA, BH Zelenih i DF-a, mora odlučiti šta zapravo želi.

Da li je ovom porukom koju je Ćudić uputila kolegama s obzirom na to da Naša stranka sa SDP-om čini Trojku, najavljen raskol u istoj, vrijeme će pokazati.

“Zastupnik SDA u NSRS neće svojim glasanjem omogućiti SNSD-u četvrtog delegata”

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) zaključio je da čvrsto stoji iza stava da zastupnik SDA Ramiz Salkić, koji djeluje u Klubu Pokreta za državu u Narodnoj skupštini eniteta Republika Srpska.

Salkić je kazao da neće poduzeti nijedan korak, niti će svojim glasanjem omogućiti Savezu nezavisnih socijasldemokrata (SNSD) izbor četvrtog delagata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Pozivamo i zastupnike drugih političkih partija, posebno Socijaldemokratske partije (SDP), koji ima dva zastupnika u Klubu Pokreta za državu, da postupe na isti način, odnosno da izbjegnu sve zakulisne kombinacije koje će SNSD-u omogućiti izbor četvrtog delegata.

Pokret za državu nije formiran da bi bio platforma za ostvarivanje bilo čijih ličnih interesa, već kako mu samo ime kaže, da bi se borio za interese države Bosne i Hercegovine“, navode iz SDA.

Kolegij SDA pozvao je visokog predstavnika da u skladu sa svojim ovlastima interveniše i spriječi dodatno urušavanje pozicije Vijeća naroda u entitetu RS.

Od OHR-a tražimo da eliminiše diskriminirajuća rješenja zbog kojih nakon implementacije izbornih rezultata Bošnjaci i Hrvati mogu doći u situaciju da izgube mehanizme zaštite vitalnog nacinalnog interesa u entitetu RS“, zaključeno je u saopćenju SDA.