Sabina Sarajlija primila roditelje Džene Gadžun

Porodica tragično preminule djevojčice Džene Gadžun danas je izašla pred institucije u Sarajevu s ciljem traženja informacija – kada će konačno biti utvrđene okolnosti smrti njihovog djeteta.

Skup je održan ispred Vlade KS, odakle su se uputili do Tužilaštva KS, gdje ih je primila je glavna tužiteljica Sabina Sarajlija.

Podsjetimo, neposredno prije susreta porodice Gadžun sa Sarajlijom, oglasili su se iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, a Dženin otac Muris Gadžun je najavio kako za njih ima spremne zahtjeve.

U predmetu vezanom za utvrđivanje okolnosti smrti djevojčice Dž. G. u dosadašnjem toku postupka Tužilaštvo Kantona Sarajevo je sa MUP-om Kantona Sarajevo, kao nadležnom agencijom za provođenje zakona, provelo više radnji dokazivanja, među kojim su: uviđaj na licu mjesta u privatnoj klinici, po naredbi tužilaštva izvršena je obdukcija oštećene, na prijedlog tužilaštva sud je izdao više naredbi za izuzimanje dokaza te je pribavljena medicinska i druga relevantna dokumentacija od više privatnih i javnih medicinskih i drugih ustanova, pribavljeni su različiti materijalni dokazi, saslušano više svjedoka, provedena odredena vještačenja, dok se rezultati složenog vještačenja još očekuju”, naveli su iz Tužilaštva KS.

Haris Vranić poziva Tužilaštvo KS da se utvrdi kako je preminula Džena Gadžun

Treba naglasiti i da do razgovora sa ministrom zdravstva KS Harisom Vranićem, a kojeg je porodica tražila, nije došlo. Tada je porodica naglasila kako je današnji dan tek početak protestnih okupljanja.

Ipak, Vranić se saopćenjem oglasio, a koje prenosimo u cjelosti:

“Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić, kao i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, učinili su sve u svom djelokrugu rada, odnosno svu prikupljenu dokumentaciju o ovom slučaju dostavili su nadležnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje. Tu prestaje nadležnost Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u pogledu poduzimanja pravnih koraka u vezi sa tragičnim događajem preminule djevojčice Džene Gadžun. Ministarstvo zdravstva nije niti represivni niti zakonodavni organ.

Nadamo se da će pravosudni organi utvrditi sve relevantne činjenice i da će slučaj biti što prije riješen u okviru zakona.

Pozivamo Tužilaštvo da bez odlaganja temeljito, stručno i nepristrasno utvrdi šta se tačno desilo u ovom slučaju i poduzme odgovarajuće zakonske mjere.

Ministar Vranić poziva roditelje na razgovor u prostorije Ministarstva, čija su vrata bila i ostaju otvorena, u terminu koji njima odgovara”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravstva KS.

Porodica malene Džene Gadžun ispred Vlade Kantona Sarajevo i Tužilaštva KS traži odgovore na pitanja o tragičnoj smrti svog djeteta usljed operativnog zahvata.

Muris Gadžun: “Ako treba svaki dan ću dolaziti i šator ću razapeti ovdje”

Protesti roditelja djevojčice Džene Gadžun, Murisa i Amile, se od 10 sati preselio ispred zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Oni su prvo protestvovali ispred zgrade Vlade KS gdje su tražili da ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić izađe i javno se obrati.

Vranić je pozvao Gadžuna u svoj kabinet, što je ovaj odbio, tražeći isključivo javno obraćanje. Nakon sat vremena protest se preselio ispred Tužilaštva KS.

Za Harisa bih rekao da toliko ima nepoštovanja prema nama građanima, da nema hrabrosti da izađe da jednom ocu u lice kaže zašto je njegovo lice preminulo u ordinaciji koje on drži i daje im naredbe da rade sa neispravnim aparatima. Nije imao hrabrosti da izađe i kaže mi to u lice, ni meni ni javnosti.

Samo se oglašava putem Facebook profila. Zato sam želio ovako, kada već toliko voli kamere, da kaže sve u lice i meni i narodu koji očekuje istinu o tome šta se desilo s našom curicom. Od Tužilaštva je uvijek isti odgovor, ništa konkretno“, rekao je Gadžun.

Upitan šta su dalji koraci, Gadžun je odgovorio da će svaki dan dolaziti.

I šator ću razapeti ako treba, ovdje ću da budem i tražim pravdu i istinu za svoje dijete“, rekao je Gadžun.

Doktoricu koja je radila operaciju radi u bolnici u Zenici, a Gadžun je često sreće.

Ja kada odem u zeničku bolnicu tolike traume imam kada uđem, da ne sretnem tu doktoricu, bojim se da joj šta ne uradim. Srećemo je u Kantonalnoj bolnici Zenica. Ona i dalje radi svoj posao kao da se ništa nije desilo“, istakao je Gadžun.

Amila Gadžun: “Ubili su našu djevojčicu, već godinu dana se borimo protiv ubica”

Amila Gadžun je kazala da iako su pozvani u kabinet ministra, u kabinet neće ići već žele da ministar javno izađe i kaže ono što misli.

“Evo prošla je godina dana, ništa nisu uradili. Ja ne znam više šta možemo očekivati od ove naše države. Mi smo očekivali da nas ovi ljudi liječe, da nam daju neku zaštitu… Našu Dženu ubili su ljudi, ne znam ni kako da ih nazovem. Već godinu dana se borimo protiv njih.

Umjesto da stanu iza naših leđa, da učine da se drugoj djeci nešto ne desi, oni štite ubice, štite doktoricu Ninu. Doktorica Nina još uvijek radi u Kantonalnoj bolnici Zenica i svaki dan se susrećemo s njom. Radi s djecom Dženinog uzrasta.

Od Tužilaštva očekujemo da se konačno oglase i da konačno nešto urade povodom našeg slučaja. Godinu dana nisu ništa uradili, barem mi nismo obaviješteni.

Ministar je imao priliku da se sastane s nama, nije htio. On je odlučio da razgovor ide putem društvenih mreža, mi smo sada odlučili da to bude javno. Da je radio svoj posao, naša Džena ne bi završila ovako kako je završila. On je nadležan da provjerava kako rade njegove privatne ordinacije.

Ukoliko ne izađe, mi smo spremni dolaziti svaki dan dok ne dobijemo neki odgovor, dok se nešto ne promijeni“, kazala je Amila Gadžun, majka malene Džene koja je preminula na današnji dan prošle godine.