SDA i Ramo Isak idu u opoziciju, ZDK dobija novu vladu

Novu vlast u ZDK će činiti zastupnici Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, Socijaldemokratske partije BiH, Demokratske fronte, Naroda i pravde, Narodnog evropskog saveza i Naše stranke. Sporazum između ovih šest stranaka je već potpisan.

U Sporazumu koji definiše koalicionu saradnju te da će u narednih sedam dana biti predložen premijer, a najdalje za 15 dana biti definisan Program rada.

Također, navedene stranke će delgirati predstavnike u federalnom Domu naroda.Nakon programske koalicije oko koje se okupilo šest stranaka predstavnici istih su se obratili na press konferenciji.

Poručeno je da će koalicija raditi isključivo sa programom za poboljšanje života u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ono što će se ova koalicija zalagati je ta da se najbolji dođu na najveća mjesta, dakle kompetentni. S tim u vezi sigurno da ćemo napraviti dobar rezultat i napraviti vidne promjene koje stanovnici ovog kantona željno iščekuju. Ono što želim da naglasim je neupitna borba za BiH“, poručeno je danas.

Ispred Naše stranke obratila se Behija Kulović.

Naša stranka u ovom mandatu periodu da učestvuje u vlasti ZDK i izuzetno nam je čast što je nas šest političkih partija okupilo oko jedne priče – programske koalicije. Ne sumnjam ni u jednu partiju da će raditi predano“, poručila je Kulović.

Hašim Mujanović, gradonačelnik Zavidovića, je rekao da mu je drago što je danas imao priliku da sa kolegama iz drugih političkih partija priča o onome što su dugo očekivali.

Pričamo o programskoj koaliciji i programima koje treba da budu sprovedeni u narednom mandatnom periodu 2023. – 2026. Sigurno da trebamo razgovarati i o daljim procesima i nakon 2026. godine.

Vjerujem da dijelim stav kolega iz koalicije da nećemo biti robovi stranačkih kadrova ili stranačkog kadroviranja te da će koalicija biti otvorena i za nestranačke kolege“, poručio je Mujanović.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je odgovarajući na pitanja novinara rekao da građani Zenice ne žele tu (SDA) vlast.

Kada je riječ o mandatu Rame Isaka, on je dobio mandat kao član NES-a. Ramo Isak nije stavio svoj potpis, što ne znači da neće sutra podići ruku za sve ono što bude delegirano na sjednici Skupštine. Mi smo obezbijedili dovoljan broj potpisa. Potpuno je nebitno da li će ih biti 19 ili 23, bitno da je potpisan minimalan broj.

Gospodinu Rami Isaku nije ponuđeno da potpiše, ali on je član NES-a i dobio je mandat.

Što se tiče SDA. Ja sam sa svim partijama osim sa SDA razgovarao i da ne bude zabuna razgovarao sam i sa HDZ-om. HDZ ima takve upute kakve ima i DF. Razgovarali smo sa svima ko je htio prihvatiti, prihvatio je. Čitav prošli mandat prošla vlast je vladala sa 18, mi imamo 19 potpisa. Pošto je BHI-KF zenička stranka, ostali će poslušati centrale“, rekao je Kasumović.