Srbijanski policajci skinuli uniforme Kosova, podnose se masovne ostavke

Nepozive ostavke na svoje funkcije su podnijeli gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sjever, saopšteno je na konferenciji za medije Srpske liste.

Objavljivanje ove odluke praćeno je gromoglasnim aplauzom prisutnih, a policajci su pred kamerama skinuli svoje uniforme.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je poslije sastanka održanog danas u Zvečanu odlučeno da predstavnici Srba napuste sve političke institucije, skupštinu, vladu Kosova, četiri opštine na severu, kao i da prekinu učešće i rad Srba u orgnaima pravosuđa i policije.

Kossev javlja da odmah nakon što su Srbi sa Sjevera izašli iz kosovskih institucija u Zvečanu su počele da se postavljaju srpske zastave uz natpis “Ovo je Srbija” na bandere, i da je sve više zastava i na trafikama, okačenih iznad ulica.

Ista situacija je i u sjevernom dijelu Mitrovice gdje se zastave dele prolaznicima u gradu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, u razgovoru sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu izazvane jednostranim potezima Prištine, kao i nepoštovanjem Briselskog sporazuma.

Vučić je obavijestio ambasadora Harčenka o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i pritiscima sa kojima se suočavaju Srbi i Srbija i ponovio zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Rusije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje, saopštila je pres služba predsjednika Republike Srbije.

Ambasador Ruske Federacije istakao je da će sve informacije koje su mu danas predočene, dostaviti zvaničnoj Moskvi.