Tročlana uprava “Zraka” zaradila 150 hiljada KM, niti jedan posao nisu donijeli firmi

Sarajevski “Zrak“ prolazi kroz možda i najteže trenutke od svog osnivanja daleke 1948. godine.

Nema dovoljno radnika za bilo kakvu ozbiljniju proizvodnju, duguje im se šest i po plata, novih, vrijednih poslova nema. Istovremeno, u firmi se bilježe i incidenti.

Iz Vlade FBiH i resornog ministarstva i dalje nema sistemskog rješenja za nekoć važnu kariku namjenske industrije, piše Žurnal.

U firmi je ostalo tek oko 70 radnika, nema novih, vrijednih poslova i zaključenih ugovora, dugovanja firme rastu, a samo radnicima koji su ostali duguje se šest i po plata, štrajkovi, obustave rada, disciplinske prijave, incidenti, opasnost od pokretanja stečaja…

Ovako se, u najkraćem, može opisati trenutno stanje u sarajevskom “Zraku“, firmi namjenske industrije.

Zbog toga su se i sindikalisti ove firme nedavno obratili javnosti, te su istakli kako se “Zrak“, na čelu s v.d. direktorom Nedžadom Koldžom (SDA), vodi u propast:

Tročlana Uprava za godinu dana na ime svojih plata iznijela je više od 150.000 KM iz firme, a posla u firmu ravno 0 KM. (…) Dok se ozbiljni menadžmenti bave pronalaskom posla, ova Uprava se bavi krčmljenjem državne imovine i tjeranjem radnika, dok Vlada FBiH na sve to šuti i sve nijemo posmatra.“

Upozorili su i na veoma napete odnose u samoj firmi gdje je, kako tvrde, policija već u nekoliko navrata intervenirala, te su pozvali većinskog vlasnika – Vladu FBiH – da što prije reagira.

Radnici napuštaju firmu

Saopćenje radnika ove firme samo je još jedan pokazatelj katastrofalnog stanja u “Zraku“, prijeratnog giganta i važne karike namjenske industrije bivše Jugoslavije.

Koliko je ova firma srozana, najbolje pokazuje podatak da je u firmi ostalo oko 70 radnika, od čega je tek 30-ak proizvodnih. Poređenja radi, prije rata je ovdje radilo i preko 4.000 ljudi.

Novih, vrijednih poslova i ugovora nema, povremeno se radi kako bi se ispunile određene obaveze iz ranije zaključenih ugovora, a firma odavno ne zarađuje dovoljno ni da isplati plate radnicima.

Recimo još jednom, zaključno s krajem oktobra, duguje im se šest i po plata.

Ipak, Benjamin Bektić, v.d. izvršni direktor Sektora za tehničke poslove i proizvodnju “Zraka”, nije pesimističan:

Dali smo ponude za pet ili šest kupaca i očekujemo svaki dan njihov odgovor. To bi, eventualno, mogli biti i višemilionski ugovori. Nezvanično, odnosno usmeno smo dobili informaciju da će se bar jedan od tih ugovora i zaključiti.“

Radnici s druge strane odavno ne vjeruju u ovakva obećanja jer su, kako nam govore, mnogo puta na sličan način prevareni. Ujedno ističu kako “Zrak“ trenutno nema uopće mogućnosti da ispuni bilo kakav ugovor:

Apsolutno nema dovoljno radnika u proizvodnji. Postoje određene operacije u proizvodnji gdje više nemamo niti jednog radnika, što dovodi do toga da se niti jedan posao ne može završiti. Neki pogoni gdje smo imali po 40 ili 50 radnika, sad su ostali sa tri ili četiri radnika.“

Iako, evidentno, proizvodnih radnika nedostaje, protiv onih koji su i dalje tu podnose se disciplinske prijave, a u kojima im se stavlja na teret da su nezakonito obustavili rad.

Podsjetimo, i ranije su na račun radnika upućivane kritike da ne žele da rade, a da žele isplatu plata. No, uvjeravaju nas radnici, istina je u potpunosti drugačija.

Protiv 10 radnika podnesena je disciplinska prijava, te je od njih traženo izjašnjenje.

Radnici hoće da rade i jedva čekaju da rade. Uprava nije osigurala ni minimum uvjeta za rad. Radnicima se ne daju radni nalozi, nije osigurana zaštitna oprema, obuća, odjeća, mantili i sve što treba da imaju radnici u proizvodnji.

Nekoliko ključnih mašina ne radi zato što nisu u stanju kupiti kompresor za te mašine ili određene dijelove. Duguje nam se šest i po plata, što znači da je Uprava prekršila svoj dio ugovora, jer svi radnici imaju potpisane ugovore s firmom. Kako da očekuju da neko džaba radi?“, govore za Žurnal radnici “Zraka“, dodajući da incidente izaziva Uprava iznošenjem neistina i slanjem radnika na disciplinsku komisiju.

Njihovo mišljenje ne dijeli Benjamin Bektić: „Radnike ne treba interesovati ima li ugovora, radnik treba da radi prema nalogu.

Ne treba radnik da zna ni kakav je ugovor, ni za koga je ugovor. To je tako u namjenskoj industriji. Moramo malo discipline uvesti.“

Međutim, radnici tvrde da posla, jednostavno, nema: „Ne radi se apsolutno ništa. Pokušavaju podvaliti radnicima neke izmišljene poslove.

Iz pogona optike, posljednji komad koji je izašao i došao u kontrolu je od 18. januara. Niti jedan ugovor nije potpisan otkad je ova Uprava na čelu ‘Zraka’.“

Financijski sunovrat

“Zrak“ prolazi kroz možda i najteže trenutke od svog osnivanja daleke 1948. godine. Dugovi se gomilaju i prema određenim informacijama narasli su na oko 20 miliona maraka, imovina na vrlo atraktivnim lokacijama se rasprodaje ili daje u dugoročni zajam, firma propada, a svjetlo na kraju tunela se ne nazire.

Kako smo već pisali, iako je bilo najavljeno, Razvojna banka FBiH nije odobrila kredit “Zraku“ koji bi im pomogao da izmire određene obaveze i pokrenu masovniju proizvodnju.

Odlukom Vlade FBiH firma je ušla u postupak finansijske konsolidacije, ali on očito ne daje očekivane rezultate.

Finansijska konsolidacija traje, planirano je ovu i sljedeću godinu“, reći će nam kratko finansijski direktor Haris Balić.

No, otkriva nam i da problem predstavljaju potraživanja bivših radnika, koji su preko svog advokata tražili pokretanje stečajnog postupka. Vlada FBiH se očitovala, te je odlučeno da se za sada ide u predstečajni postupak, odnosno ono što je ranije najavljivano kao „kontrolisani stečaj“.

Predstečajni postupak je pokrenut na osnovu tužbi radnika, od kojih su većina penzioneri. To se provodi prema svojoj proceduri. Sad smo fazi u kojoj pokušavamo da se dogovorimo s advokatskim društvom, jer obje strane moraju biti saglasne“, objašnjava Balić.

Vlada FBiH, kao većinski vlasnik, odnosno premijer Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić, i dalje nemaju sistemsko rješenje za “Zrak“.

Istina, u septembru je objavljeno kako je Vlada FBiH za isplatu plata radnicima ove firme odobrila 110.000 KM, ali to je bilo dovoljno tek za jednu cijelu i oko 25 posto druge plate.

Kako rješenja, a čini se ni volje da se riješe nagomilani problemi, nema, to su pokušali ponuditi drugi. Prije svih, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, te načelnik općine Novi Grad Semir Efendić.

Vlada FBiH nikada nije odgovorila na naše pismo namjere, a nije bilo ni sastanaka s predstavnicima Vlade na tu temu. Naš prijedlog je i dalje na stolu, samo bi se na obje strane, ukoliko postoji volja, trebale provesti procedure donošenja odluka za navedeni aranžman.

Stvari bi umnogome bile lakše za realizaciju bez ulaska u vlasničke odnose, te je prijedlog da Vlada samo svoj upravljački udio prenese na lokalnu zajednicu“, kaže za Žurnal Semir Efendić.

Dodaje da “Zrak“ sigurno može opstati i razvijati se, ali da se primarno moraju riješiti nagomilani finansijski problemi zbog kojih je sva imovina “Zraka“ pod hipotekama.

Upravo zbog toga nije odobren spomenuti kredit Razvojne banke FBiH.

Bez obzira na to, zbog značaja firme u sistemu namjenske industrije, Vlada ta sredstva može i treba izdvojiti kao grant, ukoliko već ne može putem kredita. Na taj način skinuti s tereta firme sve decenije nebrige i loših odluka“, zaključuje Efendić.

Podsjetimo, na sav potencijal “Zraka“ ukazivali su i stručnjaci iz ove oblasti, prije svih Benjamin Fetić s Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA.

Kao fizičar smatram da ‘Zrak’ itekako ima dovoljno opreme i tehničkih mogućnosti da može razvijati i proizvoditi veoma složene proizvode iz domena optike. Imate mašine vrijedne nekoliko stotina hiljada dolara koje vam leže zatrpane po prostorijama i koje su vjerovatno ispravne, a ako nisu vjerovatno se mogu popraviti, ali nemate znanje koje je neophodno za njihovo pokretanje“, govorio nam je ranije Fetić.

Međutim, o odnosu većinskog vlasnika prema „Zraku“ najbolje govori situacija od prije nekoliko mjeseci, kada je zbog neizmirenih obaveza Elektroprivreda BiH isključila struju firmi, zbog čega su se neke mašine djelimično pokvarile.

Na kraju podsjetimo i da su inspektori Finansijske policije FBiH izvršili inspekcijski nadzor koji je završen početkom 2022. godine. I oni su upozorili na mnoge nezakonitosti i nelogičnosti. Između ostalog, istakli su i kako su kupovane mašine koje se nisu koristile, da se određena sredstva nisu trošila namjenski…