Trojka potvrdila da sutra počinju pregovori o formiranju vlasti s HDZ-om

Predstavnici Trojke najavili su razgovore za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou s HDZ-om.

Tim povodom oglasili su se saopštenjem, a kazali su da će predstavljati sve stranke potpisnice Sporazuma.

Sutra ćemo u Mostaru početi razgovore s HDZ-om za uspostavu vlasti na federalnom i državnom nivou, te u kantonima gdje je to moguće. Trojka će u razgovorima predstavljati sve potpisnice Sporazuma o uspostavi većina na svim nivoima u BiH, koje će se uključiti kada se otvore razgovori o konkretnim programskim rješenjima.

Ishod razgovora ne možemo predvidjeti, ali možemo garantovati principijelnost i nepristajanje na bilo šta što bi Bosnu i Hercegovinu moglo udaljiti od evropskog i NATO puta“, kazali su iz Trojke.

Kazali su da žele standarde o formiranju vlasti dići na viši nivo.

Ono što, između ostalog, želimo postići jeste da standarde razgovaranja o formiranju vlasti dignemo na veći nivo, pogotovo u smislu njihove transparentnosti.

Svi imamo i pravo i obavezu reći kakvu državu želimo graditi i u kojem je pravcu voditi. Trojka će slušati glas svojih birača a medije pozivamo da budu objektivni prenosioci i tumači naših poruka javnosti. Nakon razgovora oglasit ćemo se saopštenjem a bit ćemo dostupni i za izjave“, navodi se u saopćenju.

Dragan Čović ranije potvrdio isto

Ovo saopćenje Trojke dolazi nakon što je Čović medijima otkrio da sutra počinju pregovori.

HDZ BiH održao je danas sjednicu Predsjedništva stranke, a uoči početka službenih razgovora o formiranju vlasti.

Oni, naime, započinju sutra, a želja HDZ-a je, saopštio je danas Čović, da u dvije sedmice budu u potpunosti završeni.

Do kraja ovog, ili početkom idućeg mjeseca očekuje da će biti formirane kantonalne skupštine, odnosno entitetski i državni parlamenti.

Ponovio je da očekuje da će predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine biti iz reda HDZ-a.

Otkrio je i da će prvi sa kojima će službeno razgovarati biti osam stranaka okupljenih oko ‘trojke’, a koji su početkom oktobra usaglasili tekst Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Sastanak će početi sutra u 11 sati, u centrali HDZ-a.

Prvo će, kaže, utvrditi da li imaju parlamentarnu većinu, a potom će eventualno uslijediti pravljenje koalicije, što bi podrazumijevalo zajednički program, i u tom aspektu se, rekao je Čović, nada promjeni u odnosu na dosadašnju vlast.

U programskoj osnovi bi, naveo je, primarno stajale reforme nužne za nastavak euroatlantskog puta BiH, gdje podrazumijeva i izmjene Izbornog zakona BiH. Druga stavka je pravna država, a treća ekonomsko-socijalni paket.