Učenici koji su maltretirali profesoricu u Trsteniku izbačeni iz škole

Nastavničko veće Tehničko škole iz Trstenika donijelo je odluku jutros da se učenici koji su izmakli stolicu i sve to snimali, isključe iz ove škole.

Ministar prosvjete Srbije Branko Ružić izjavio je jučer kako očekuje da sva tri učenika koja su počinila nasilje nad svojom profesoricom budu kažnjena najstrožom kaznom, odnosno, isključenjem iz škole.

U Srbiji ima 1.800 osnovnih i srednjih škola, skoro 750.000 učenika i oko 150.000 ljudi radi u prosvjetnom sistemu. Nasilja je, nažalost, bilo, ima ga i biće ga, ali postoje jasni protokoli i jasne edukacije i pravilnici na koji način se postupa u tim slučajevima“, kazao je Ružić.

Podsjetimo, 9. novembra u Tehničkoj školi u Trsteniku trojica učenika su za vreme časa fizički napala svoju profesoricu Mariju Stevanović, odnosno, jedan od đaka joj je izmakao stolicu, nakon čega je pala, drugi je sve snimio, dok je jedan od njih snimak postavio na društvene mreže.

Za ovaj incident saznala je cijela Srbija i region i brojne institucije koje su isti najstrože osudile.

Kako smo kasnije saznali, njen sin, također učenik te škole, u tom trenutku bio je u učionici preko puta, a nasilnici su snimak prvo proslijedili upravo njemu.

Roditelj u školu donio nalaz učenika koji je maltretirao profesoricu

Roditelj jednog od učenika Tehničke škole u Trsteniku u Srbiji, prvi put se u ponedjeljak pojavio u školi, iako su ga pisanim putem ranije obavijestili o događaju i potrebi da se izjasni o incidentu koji se dogodio sa nastavnicom engleskog jezika M.S.

Prema saznanjima Nova.rs, školi je priložio izvještaj o psihičkom stanju svoga sina.

Direktor nas je informisao da je roditelj donio nekakvu ljekarsku dokumentaciju u kojoj piše da dijete ima psihičkih problema zbog pretrpljene traume iz djetinjstva. Ali, nismo imali uvid šta je u njoj tačno pisalo”, kaže jedan od zaposlenih u Tehničkoj školi u Trsteniku za Nova.rs.

Direktor škole Milan Glidžić nije odgovorio na pitanje kakvu je dokumentaciju ovaj roditelj dostavio.

Samo je rekao da se na Facebook stranici škole može pročitati saopćenje nastavničkog kolektiva Tehničke škole iz Trstenika.

Podsjetimo, u incidentu koji se odigrao 9. novembra u popodnevnoj nastavi, učestvovala su tri učenika sedmog odjeljenja trećeg razreda.

Učenik N.Ž. (17) je izmakao stolicu profesorici M.S. (44), koja je potom pala na pod. Druga dvojica učenika M.M. (18) i I.K. (17) su događaj snimali mobilnim telefonima.

Odnosno, incident je uživo prenošen na Instagram storyju u jednom, a viber porukama dijeljen snimak u drugom slučaju. Nakon što je profesorica pala na pod, učenici su se smijali.

Profesorica engleskog jezika M.S. iz Trstenika koja je bila žrtva maltretiranja na času, rekla je za Nova.rs da je doživjela preveliki stres, i da još nije potpuno svjesna šta joj se dogodilo.

Još sam umorna i prestravljena. Ovo je bilo previše za mene. Iako sada znam mnogo više detalja sa tog događaja, vjerujte da nisam ni bila svjesna šta mi se dogodilo na času.

Tek kada sam došla kući i kada mi je sin pokazao snimak, shvatila sam šta mi se dogodilo. Bilo me je sramota šta sam doživjela. Došla sam kući da vidim u kakvom sam stanju. Da se saberem“, rekla je profesorica.