Ured za borbu protiv korupcije formirao predmet u aferi “Recepti”: Koji ljekar je varao pacijente u Sarajevu?

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo formirao je predmet zbog afere “Recepti”.

Podsjetimo, pojavile su se informacije da su u kartonima upisivane nepostojeće dijagnoze s ciljem izdavanja recepata za skupe lijekove.

Ova afera se otkrila tako što je pacijent Erol Prašjivić saznao da ima lažnu dijagnozu, nakon što je došao da promijeni adresu u zdravstvenom kartonu.

Al Jazeera saznaje da problem traje duže, a kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja odgovornim smatra pojedince u domovima zdravlja.

Erol Prašjivić je došao da promijeni adresu u zdravstvenom kartonu te saznao da mu je neko pripisao lažnu dijagnozu.

Pita mene doktorica: Kako ti je sa ovim šećerom? A ja njoj, kojim šećerom? Kaže ona meni primate inzulinsku terapiju.

Rekoh ne primam, misleći da je ona pogriješila karton. Kaže ona vi ste na antidepresivima, kažem ja kakvim antidepresivima nemam pojma o čemu pričate”, rekao je Prašjivić.

Nakon provjere, njemu je saopćeno da je u sistem provaljeno.

Vi ste jedan od onih, tako mi je rečeno. Znate nama je neko provalio u sistem na neki način, iskorištavaju vaše lične podatke i na osnovu toga oni izdaju recepte i podižu lijekove u apotekama u Sarajevu”, naveo je Prašjivić.

I jedan pacijent koji je želio ostati anoniman ispričao je svoje iskustvo gdje su mu pripisali lažnu inzulinsku dijagnozu.

Sad se ja pitam da li da doživim neku ne do Bog nesreću, da li ja mogu biti adekvatno liječen i da li se meni može dati terapija koja pirpada zdravom čovjeku ili će mene liječiti kao dijabetičara”, naveo je on za AJB.

Jučer je Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, kazao je da nadležni organi moraju pod hitno otkriti počinioce teških zloupotreba podataka pacijenata, naročito jer se, kako je rekao, radi o ljekarskoj profesiji.

Navodno je provaljeno u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a sve je prijavljeno nadležnim institucijama.

ZZOKS kroz svoj informacijski sistem MEDIT, može brzo i tačno utvrditi koji je doktor to zloupotrijebio zajedno sa apotekom koja je u tome učestvovala. Ministarstvo zdravstva će sigurno istrajati da se krivci otkriju i drastično kazne“, kazao je Vranić.