Foto: N. A./ Sarajevska sehara (Arhiv)

Velika zimska prognoza AccuWeathera, poznato šta možemo očekivati u BiH

Meteorolozi AccuWeathera sastavili su prognozu za ono što će zima donijeti Evropi.

Rastuće cijene električne energije i plina širom kontinenta daju dodatnu težinu onome što će donijeti ova zima.

Razdoblja hladnog vremena mogu donijeti posljedice u različitim aspektima evropske ekonomije. To bi moglo imati dugotrajne učinke na svakodnevni život stanovnika, kao i posljedice na turizam i trgovinu.

Stručnjaci kažu da će na zimsku sezonu uvelike utjecati La Nina, oceanski i atmosferski fenomen koji je hladni pandan El Ninu.

Tijekom La Nine neuobičajeno niske temperature oceana šire se ekvatorijalnim Pacifikom, što zauzvrat stvara sistem povratnih informacija između oceana i atmosfere koji može utjecati na vremenske uvjete širom svijeta – posebno na zimsku temperaturu i snijeg.

Uticaj La Nine

Kako su naveli klimatolozi sredinom novembra, očekuje se da bi se La Nina trebala vratiti u neutralnu fazu u januaru.

Unatoč toj promjeni tijekom drugog dijela sezone, atmosferski uvjeti trebali bi ostati slični La Nini tijekom cijele zime zbog odstupanja između klimatskog fenomena i promijenjenih vremenskih uvjeta.

Što to znači za zimsku prognozu za 2022./2023. širom Evrope?

Budući da je ovo treća uzastopna zima pod utjecajem La Nine, ova sezona može donijeti pregršt sličnosti s prošlogodišnjim zimskim vremenom.

Međutim, prognostičari AccuWeathera kažu da ova godina sadrži rijedak dio slagalice kojeg posljednjih godina nije bilo.

Trostruka La Nina dogodila se samo tri puta od početka vođenja evidencije, a posljednja je bila početkom stoljeća, od 1998. do 2001. godine“, objasnio je viši meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

Osvrćući se na nekoliko situacija u novijoj historiji kada su bile tri zime La Nine zaredom, prognostičari mogu analizirati te jedinstvene godine i upotrijebiti ih za prognozu što bi ova zima mogla sadržavati.

Jaki vjetrovi i pojačan rizik od kiše

Prognostičari AccuWeathera kažu kako postoje naznake da će opća oluja ove zime često ciljati južnu Evropu.

Lokacije širom Portugala, Španije, južne Francuske, Italije i Balkana imaju veće izglede za pojavu češćih događaja izazvanih kišom i vjetrom nego drugi dijelovi kontinenta.

Na neki način, stanovnici od Pirenejskog poluotoka do jugoistočne Evrope mogli su vidjeti neke sličnosti s prethodne dvije godine.

To bi moglo značiti povećan rizik od jake kiše, posebno u jugoistočnoj Francuskoj, sjevernoj centralnoj Italiji i zapadnom Balkanu.

Oni koji žive u gradovima poput Venecije u Italiji trebali bi pomno pratiti sve oluje u tom području ove zime zbog ranjivosti svoje lokacije na poplave.

Dominantan južni trag oluje širom Evrope također nosi potencijal za više snježnih padavina duž južnih padina Alpa.

Oluje su poznate po tome što donose štetne vjetrove, jake kiše i čak oslobađaju snijeg na višim terenima.

Prošle godine mnogi od navedenih olujnih događaja u Španiji i Portugalu dogodili su se kasnije, već u proljeće. Međutim, brojni udari oluje Blas osjetili su se tokom prve polovine novembra u dijelovima istočne Španije i južne Francuske.

Sjevernu i srednju Evropu čekaju sušni uslovi

Za razliku od nestabilnog vremena predviđenog za zemlje južne Evrope, lokacije poput sjeverne Francuske, Beneluksa, Njemačke i dijelova Poljske mogle bi imati znatno sušnije uslove.

Uz olujni trend prema regijama na jugu, mnoge će se lokacije širom sjeverne i središnje Evrope suočiti s rizikom da propuste obilne zimske padavine.

Dok su jesenske padavine, koje su nedavno već ovlažile područja Francuske, Njemačke i Poljske, bile dobrodošle za sadnju zimskih usjeva, izgledi za sušu zimsku sezonu mogli bi dovesti do izazova za nastavak rasta usjeva i do nižih prinosa u vrijeme žetve.

Dijelovi Francuske i Njemačke mogli bi biti sušniji u usporedbi s lokacijama širom Poljske, kažu prognostičari AccuWeathera, uključujući šira gradska područja Pariza i Berlina.

Očekuje se da će količine kiše i snijega ove zime biti ispod normale u sjevernoj Francuskoj i Njemačkoj, ali mogu biti blizu normale u Poljskoj. Ovim će područjem dominirati prosječne ili blago ispodprosječne temperature.

Uz manje snijega u prognozi za sjevernu i srednju Evropu raste rizik od hladnog vremena koji smanjuje šanse da zimski usjevi prežive do žetve.

Ako na tlo padne minimalna količina snijega i nastupi hladnoća, ozimi usjevi poput žitarica neće imati dovoljno zaštite od prodora hladnog zraka.

AccuWeatherova godišnja skijaška prognoza za Evropu

Došlo je vrijeme za brisanje prašine sa skija i snouborda jer stigla je druga godišnja verzija AccuWeatherove evropske skijaške prognoze.

Dok se mnoga skijališta diljem Evrope pripremaju za možda najprometniju skijašku sezonu od početka pandemije koronavirusa, pojedini vlasnici skijališta upozoravaju da bi neki aspekti skijaškog iskustva ove godine mogli biti drukčiji.

Rastući troškovi struje i plina natjerali su neka zimovališta da podignu cijene ionako skupog sporta. Neka se zimovališta možda uopće ne otvore.

Odredišta u Francuskoj osmislila su nekoliko jedinstvenih taktika kako bi se smanjili troškovi, uključujući usporavanje brzine žičara, korištenje obnovljive energije i traženje potpore vlade, izvijestio je Euronews.

Kao rezultat toga, kupci bi mogli platiti veće naknade kako bi se nadoknadili preostali troškovi.

Područja za koja se predviđa da će ove zime imati odlične skijaške uvjete uključuju odredišta uglavnom na uzvisinama u južnoj Evropi, gdje će oluje vjerovatno biti aktivne.

S druge strane, dodatni snijeg vjerovatno će imati pozitivan učinak na operativne troškove na tim lokacijama.

Mjesta koja će ove zime imati dobre skijaške uvjete uključuju zimovališta u Škotskoj, južnoj Norveškoj, centralnoj Španiji i centralnoj Italiji.

Ove sezone očekuju se loši uvjeti za sva odmarališta koja se nalaze širom sjeverne Engleske i područja u Njemačkoj, uključujući sjeverne padine Alpa.