Video/ Objavljeni snimci kretanja bombašice iz Istanbula

U srijedu je objavljen snimak na kojem je vidljivo kako je bombašica koja je izvela napad u nedjelju u centru Istanbula, stigla do, a potom i otišla s mjesta napada.

Policija u Istanbulu objavila je snimak nadzorne kamere na kojem je vidljivo kako Sirijka Ahlam Albashir, koja je postavila eksploziv dolazi na trg Taksim i odlazi nedugo prije eksplozije.

Snimci pokazuju kako je ušla u popularnu ulicu Istiklal, na Taksim stigla u 15:17 sati po lokalnom vremenu, hodala ulicom s ruksakom na leđima i s plastičnom vrećicom u ruci.

Primjetno je kako se pokušala zamaskirati noseći maramu, a ispred kafića je došla u 15:29 sati te minut kasnije sjela na klupu ispred prodavnice gdje se dogodila eksplozija.

Videosnimak pokazuje da je Albashir, koja je na klupi sjedila 41 minutu, ruksak ostavila u 16:11 sati po lokalnom vremenu i hodala nazad prema trgu Taksim, a zatim počela trčati u 16:14 sati.

Snimci nadzornih kamera pokazuju kako je hodala ispred hotela na Taksimu u 16:17 sati.

U napadu izvedenom u nedjelju živote je izgubilo šest osoba, uključujući devetogodišnje dijete. Povrijeđeno je više od 80 osoba.

Turske vlasti su saopćile kako su napad izveli teroristi PKK/YPG-a.

Turska policija je uhapsila napadačicu, a još na desetine osumnjičenih je privedeno.

Policija je navela kako je Albashir priznala da su je obučavali teroristi PKK/YPG-a i da je kao obavještajka u Tursku ušla ilegalno iz Afrina, u Siriji.

Tokom perioda dužeg od 35 godina pripadnici PKK-a, koji je proglašen terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, usmrtili su više od 40.000 ljudi, uključujući žene i djecu.