Foto: Screenshot/ Europol

Video/ Pao “superkartel” odgovoran za trećinu kokaina u Evropi, spekuliše se da je uhapšen Edin Gačanin Tito

Između 8. i 19. novembra širom Evrope i Ujedinjenih Arapskih Emirata provedene su koordinisane racije te je srušen takozvani superkartel za trgovinu opojnim sredstvima, izvijestio je danas Europol.

Tokom ove istrage uhapšeno je ukupno 49 osumnjičenih koji su se, kako izvještava Europol organizovali da bi formirali superkartel koji je kontrolisao oko trećinu trgovine kokainom u Evropi.

Obim uvoza u Evropu pod kontrolom osumnjičenih bio je ogroman, a policija je tijekom istrage zaplijenila preko 30 tona opojnih sredstava.

Ova hapšenja su kulminacija paralelnih istraga u kojoj su učestvovale Španija, Francuska, Belgija, Nizozemska, Ujedinjeni Arapski Emirati te SAD. U Španiji je uhapšeno 13 osoba, u Francuskoj šest, Belgiji deset, Nizozemskoj 14, a u Dubaiju njih šest, među kojima i Nizozemac sa BiH pasošem.

Navedeno je i to da je zaplijenjeno više od 30 tona kokaina te da je obim njegovog uvoza pod kontrolom i komandom osumnjičenih bio ogroman.

Mediji pišu i to da je među uhapšenima i 40-godišnji Nizozemac, koji je i državljanin Bosne i Hercegovine, a protiv kojeg je pokrenuta i kaznena istraga na osnovu presretnutnih poruka s aplikacije Sky.

Pojedini mediji već spekulišu da je riječ Edinu Gačaninu Titi. Gačanin godinama živi u Dubaiju odakle kontrolira trgovinu.

Gačanin nije samo osumnjičen za uvoz velikih količina kokaina. On je također osumnjičen za (pripremanje) uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina.

Sirovine za proizvodnju lijekova stizale su preko luke Antverpen i imale su kompaniju u Holandiji kao krajnju destinaciju.