Za danas aktivna upozorenja zbog padavina i udara vjetra, za vikend nam dolazi snijeg

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme.

U većem dijelu zemlje registrovana je kiša, dok je bez padavina na istoku zemlje.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Bjelašnica 1; Sokolac, Srebrenica i Zenica 6; Jajce 7; Ivan Sedlo i Tuzla 8; Bijeljina 9; Banja Luka, Doboj, Gradačac, Prijedor, Sanski Most i Stolac 10; Bihać, Livno, Široki Brijeg i Trebinje 11; Grude i Sarajevo 12; Bugojno, Drvar i Mostar 13; Neum 18 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini biti oblačno vrijeme sa kišom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Povremeno će biti i jakih udara juga, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15 °C, na jugu do 18 °C.

U Sarajevu oblačno, povremeno sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14 °C.

Upaljeni meteoalarmi zbog padavina i udara vjetra

Za dijelove Bosne i Hercegovine upaljeni su žuti meteoalarmi, i to zbog količine padavina koje mogu nanijeti štetu građanima, te jačih udara vjetra.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode“, glasi upozorenje za padavine.

Upozorenje važi za Bihać, Livno, Mostar, Banjaluku i Trebinje.

S druge u dijelovima BiH očekuju se udari vetra od 50 do 70 km/h.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar“, glasi upozorenje.

Upozorenje je aktivno za Banjaluku, Foču, Trebinje.

Za vikend nam dolazi snijeg

U subotu u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7 °C, na jugu do 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 11 °C, na jugu zemlje do 16 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U Bosni sa slabom kišom. Na planinama može padati slab snijeg. U Hercegovini lokalni pljuskovi. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar južnog i jugoistočnog smjera.

Temperatura zraka većinom između 3 i 8 °C, na jugu zemlje od 11 do 16 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini prije podne oblačno. Više kiše u jutarnjim satima, a do sredine dana se prognozira prestanak padavina. Na planinama će padati slab snijeg. U drugom dijelu dana smanjenje oblačnosti. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U noći na utorak vjetar mijenja smjer na jugo.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 5 °C, na jugu zemlje od 7 do 11 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9 °C, na jugu zemlje od 10 do 14 °C.