Željka Cvijanović: “U Predsjedništvo BiH dolazim ispružene ruke i sa dobrim namjerama”

Željka Cvijanović, novoizabrana članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine položila je danas zakletvu u ovoj instituciji i preuzela predsjedavanje njom te poručila da je u nju došla ispružene ruke i sa dobrim namjerama.

Cvijanović je zahvalila građanima Republike Srpske koji su joj, kako je navela, dali pčovjerenje na izborima te je istakla da će u Predsjedništvu BiH zastupati njihove interese i braniti ustavnu poziciju kako RS tako i BiH.

U Predsjedništvo dolazim ispružene ruke sa dobrim namjerama, želim da zajedno u skladu s našim ustavnim nadležnostima radimo na dobrobiti naroda oba entiteta i svih građana BiH, a ne na nečiju štetu.

Prijeko nam je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima koji opterećuju našu svakodnevnicu i vjerujem da će u ovim složenim globalnim okolnostima svako dati doprinos u traženju rješenja za ove postojeće probleme.Smatram da smo dovoljno politički zreli da sami tražimo rješenja, a ne da nam ih neko gotove nameće izvana. Zato želim da budemo subjekti odlučivanja, a ne objekti jer objašnjenja dugujemo građanima BiH koji su nas izabrali”, navela je Cvijanović.

Ističe da je potrebno da se radi na izgradnji mostova saradnje kako na nivou BiH tako i sa zemljama u regiji.

Primarno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom s kojima dijelimo granicu, a onda sa Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i drugima u regiji, ali i šire. Važno je da u ovim izazovnim vremenima prihvatimo svaku priliku razvoja koja nam se ukaže. da zajedno sa zemljama u okruženju učestvujemo u svim regionalnim inicijativama koje mogu donijeti korist našoj ekonomiji i građanima.

Zato ću se snažno zalagati za dodatno jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, ali i za punopravno učešće u inicijativi Otvoreni Balkan. U tom smislu, spremna sam da sve što je potrebno pojasnim, ali i da slušam pojašnjenja drugih učesnika koji su o ovim pitanjima nadležni da odlučuju, kako bismo postigli usaglašen stav”, istakla je.

Naglasila je da je jedno od strateških opredjeljenja nastavak evropskog puta, a, kako ističe, prvi zadatak institucija na svim nivoima svakako predstavlja dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Ovaj posao nije moguće realizovati bez tijesne koordinacije različitih nivoa vlasti, stoga smatram da je neophodno rehabilitovati sistem koordinacije koji bi nam omogučio sistemsko i organizovano kretanje naprijed.

Želim posebno da istaknem da je i u kontekstu evropskih integracija, ali i svim drugim procesima koje budemo sprovodili, od presudnog značaja da dosljedno uvažavamo Dejtonski mirovni sporazum i ustavnu strukturu BiH”, naglasila je Cvijanović

Navela je da je Dejton okvir koji je obezbijedio mir, ali i jasno odredio poziciju i nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH.

Pretpostavka vladavine prava jeste poštovanje najvišeg pravnog i političkog akta jedne zemlje, bez čega nema ni funkcionalne pravne države, niti uređenog sistema. A to je upravo ono čemu bismo primarno trebali da težimo, kako u Predsjedništvu BiH, tako i u drugim institucijama na svim nivoima vlasti, jer bi u suprotnom imali samo nered, razmimoilaženje i razdvajanje”, rekla je Cvijanović.

Pojasnila je i svoj stav oko učešća, kako je navela, stranog faktora u BiH.

Obavljajući važne funkcije već mnogo godina i uzimajući u obzir sve faze kroz koje je ova zemlja prolazila, razumijem da je neophodna dobra saradnja domaćih institucija i stranih predstavnika. Ali, demokratija će u punom kapacitetu zaživjeti, a unutrašnji dijalog i međusobno povjerenje će ojačati tek onda kada domaće institucije u potpunosti preuzmu odgovornost za sve procese”, istakla je Cvijanović.

Naglasila je da ne vjeruje u dobrobit nasilnog intervencionizma stranog faktora.

Isključivo vjerujem u dijalog i saradnju. Kao što ne vjerujem da BiH može pomoći zloupotreba ili uzurpacija ustavnih ovlaštenja na vanjskopolitičkom planu, tako ne vjerujem ni da nam strane sudije u Ustavnom sudu BiH, visoki predstavnici ili strani mikromenadžeri mogu pomoći da živimo u uspješnijoj zemlji”, dodala je.

Istakla je da vjeruje da unutrašnji dijalog može pomoći da “sami savladavamo probleme kako na unutrašnjem, tako i na vanjskom planu”.

I kao član Predsjedništva BiH spremna sam da dam svoj doprinos izgradnji takvog dijaloga. Čestitam kolegama u Predsjedništvu i svim novoizabranim predstavnicima naroda u oba entiteta i na zajedničkom nivou, sa željom da ukazano povjerenje u naredne četiri godine na najbolji način opravdamo”, zaključila je Cvijanović.