Zloupotreba pacijenata u Sarajevu, lažne dijagnoze kako bi dizali skupocjene lijekove

U Kantonu Sarajevo zloupotrebljavaju se podaci pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove, objavljuje Al Jazeera.

Al Jazeera saznaje da problem traje duže, a kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja odgovornim smatra pojedince u domovima zdravlja.

Erol Prašjivić je došao da promijeni adresu u zdravstvenom kartonu te saznao da mu je neko pripisao lažnu dijagnozu.

Pita mene doktorica: Kako ti je sa ovim šećerom? A ja njoj, kojim šećerom? Kaže ona meni primate inzulinsku terapiju.

Rekoh ne primam, misleći da je ona pogriješila karton. Kaže ona vi ste na antidepresivima, kažem ja kakvim antidepresivima nemam pojma o čemu pričate”, rekao je Prašjivić.

Nakon provjere, njemu je saopćeno da je u sistem provaljeno.

Vi ste jedan od onih, tako mi je rečeno. Znate nama je neko provalio u sistem na neki način, iskorištavaju vaše lične podatke i na osnovu toga oni izdaju recepte i podižu lijekove u apotekama u Sarajevu”, naveo je Prašjivić.

I jedan pacijent koji je želio ostati anoniman ispričao je svoje iskustvo gdje su mu pripisali lažnu inzulinsku dijagnozu.

Sad se ja pitam da li da doživim neku ne do Bog nesreću, da li ja mogu biti adekvatno liječen i da li se meni može dati terapija koja pirpada zdravom čovjeku ili će mene liječiti kao dijabetičara”, naveo je on za AJB.

Zavod zdravstvenog osiguranja KS i Dom zdravlja prebacuju odgovornost a o svemu je informisano i Tužilaštvo KS.

Više u prilogu AJB.