Ambasada SAD reagovala na usvajanje zakona o nepokretnoj imovini RS

Ambasada Sjedinjenih Država reagirala je na jučerašnju odluku Narodne skupštine Republike Srpske i usvajanje Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini.

Naglasili su kako je Ustav BiH jasan, te “sviđalo se to vlastima RS ili ne” Ustav i odluke Ustavnog suda se moraju poštovati.

Ustav BiH i relevantne odluke Ustavnog suda BiH su jasni: Bosna i Hercegovina je titular državne imovine i nadležnost za njeno reguliranje je u isključivoj nadležnosti institucija na državnom nivou”, poručili su iz ambasade.

Napomenuli su i kako je usvajanje još jednog Zakona o nekretninama u NSRS ne mijenja osnovne pravne činjenice, te kako je Član 3 Ustava BiH jasan.

Republika Srpska (RS) se mora se ‘u potpunosti’ pridržavati Ustava i odluka institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH, sviđale se one vlastima RS ili ne”, naglašeno je u izjavi.

Iz ambasade su upozorili i kako sklonost izabranih lidera “neproduktivnoj politici” umjesto uključivanja u pregovore za rješavanje ovog pitanja “u dobroj vjeri”, ide na štetu ekonomskog razvoja, od čega bi građani ove zemlje, uključujući građane RS, imali koristi.

Podsjećamo, dokument je usvojen na sjednici u srijedu, uz negodovanje probosanskih stranaka.

Zakon o nepokretnoj imovini u sedam tačaka nije decidno definisao pravo vlasništva, ali je ostavljena mogućnost da se konačno pitanje vlasništva nad imovinom uredi posebnim zakonom.

Do tada Republika Srpska, ili drugi subjekti koje odredi Vlada, upravljaju imovinom bivše SRBiH.