Argentinci ispustili vodstvo od 2:0, ali ipak izbacili Nizozemsku i zakazali susret s Hrvatskom

U drugom četvrtfinalnom meču Svjetskog prvenstva u Kataru sastale su se reprezentacije Nizozemske i Argentine, a pobjedu su slavili na kraju igrači i navijači Argentine nakon boljeg izvođenja penala.

Hrvatska koja je senzacionalno nakon penala savladala prvog favorita za naslov ekipu Brazila, u polufinalu će se sastati sa reprezentacijom Argentina koja je uspjela savladati Nizozemku nakon boljeg izvođenja penala.

U ne baš gledljivom prvom poluvremenu Argentina je uspjela povesti, ipak drugo poluvrijeme je ponudilo sve što ljubitelji fudbala vole, lijepu igru, golove, tenzije, ipak to i jeste Svjetsko prvenstvo, te se nakon velike drame otišlo u produžetke, a na kraju i izvođenje penala.

Dosta grubo i tvrdo prvo poluvrijeme se odigrali Nizozemska i Argentina, bez nekih velikih prilika ni na jednoj strani sve do 35. minute kada je Lionel Messi povukao napad i fantastično kroz cijelu odbranu Nizozemske podvalio loptu za Molinu, koji je izbio sam pred Nopperta i savladao ga za vodstvo Argentine.

Otvaranje drugog poluvremena pripada Nizozemskoj koja je pokušavala doći do izjednačujućeg gola, ali u tome nije uspjevala.

Nakon početnog prtiska Lionel Messi je pokušao ugroziti golmana iz slobodnjaka s velike udaljenosti. Pucao je snažno, ali je lopta prozujala par centimetara iznad prečke.

Dumfries je neoprezno srušio Acunu u 71. minuti, a sudac Antonio Mateu Lahoz je pokazao na bijelu tačku, odgovornost je naravno preuzeo Lionel Messi koji je sjajno šutirao i pogodio mrežu, golman Nizozemske Noppert je loptu samo pogledom ispratio.

Oranje su bacile sve karte u napada, a to im se isplatilo u 83. minuti, Berghuis je ubacio s desne strane, a Weghorst je bio najviši u skoku i glavom matirao Martineza.

Samo dva minuta poslije nova šansa za Nizozemsku, Luuk de Jong je sjajno šutirao iz voleja, ali ali je lopta otišla desno od gola, te pogodila vanjski dio mreže.

U trećoj minuti sudijske nadoknade Steven Berghuis je pucao iz slobodnog udarca na rubu šesnaesterca, ali je živi zid Argentine zaustavio taj udarac.

Veliki šok za Argentinu uslijedio je u jedanaestoj minuti sudijske nadoknade, Nizozemska je imala slobodan udarac, svi su očekivali da će Koopmeinersa šutirai, a on je podvalio loptu za Weghorsta koji je s igračem na leđima uputio udarac i zabio za produžetke.

Obje reprezentacije su u prvom produžetku pokušavale dugim loptama i iz prekida ugroziti gol prozivnika, jednostavno se vidjelo da su igrači umorni.

Messi je oprobao svoj šut u 110. minuti nakon jednog prekida, ali je lopta otišla visoko preko gola. Imala je i Nizozemska priliku iz prekida tri minute poslije, ali je Ake napravio faul u napadu.

Van Dijk je spasio Nizozemsku samo minut poslije, Lautaro Martinez se našao u srcu šesnaestrca, snažno šutirao ali je lopta pogodila samo kapitena Nizozemske.

Veliki pritisak su napraviti Argentinski nogometaši, pa je i Enzo Fernandez šutirao. Nakon jednog kornera pokušao je i Pezzella, međutim lopta je otišla preko gola.

U 119. minuti sjajno je šutirao Lautrao Martinez sa nekih dvadesetak metara, ali je Noppert sjajno odbranio. Pokušao je i Messi nekoliko trenutaka poslije, ali je lopta završila u korneru, Di Marija je i izveo i direktno šutirao, ali se Noppert istakoa na golu.

Na kraju u 120. minuti Enzo Fernandez je šutirao sa distance, međutim lopta je pogodila samo stativu, te se otišlo na izvođenje penala.

Prvi penal je šutirao kapiten Nizozemske Van Dijk, a Martinez je odbranio njegov udarac. Berghuis je izveo drugi penal za Nizozemsku, ali je i njegov udarac pročitao Martinez i odbranio.

Odlučujući penal za Argentinu izveo je Enzo Fernadez, lopta je nakon njegovog udarca otišla pored gola, pa je ostavio Nizozemsku u životu. Posljednji penal za Argentinu je izveo Lautaro Martinez koji je sjajno šutirao i pogodio za veliko slavlje.