Bisera Turković preuzela zasluge: “Mi smo izborili kandidatski status, uprkos blokadama i uslovljavanjima”

Još uvijek aktuelna ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, tvrdi da se njen tim izborio za kandidatski status Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Mnogi se neće složiti s njom, obzirom da se radi o milostinji i geopolitici, te o tome da je rat u Ukrajini najviše donio toj odluci.

Kandidatski status za članstvo BiH u Evropskoj uniji izborili smo i desetinama sastanaka sa zvaničnicima EU i državama članicama, iako smo imali blokade unutar naše države i pokušaje podrivanja institucija“, navela je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Očekujem da nova garnitura, u najmanju ruku u roku od šest mjeseci, dobije datum za početak pregovora o članstvu”, kazala je Turković.

Kazala je da je njen tim jasno rekao zemljama članicama da je to interes građana…

Jer, mi smo se izborili za podršku u Evropskoj uniji i razumijevanje za BiH, na čemu želim čestitati i mom timu u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Nije bilo nimalo lako dobiti podršku svih članica, mnogi su imali rezerve prema ovoj odluci, ali je prevagnulo na stranu BiH. Mi smo im jasno rekli da je to interes građana BiH”, dodala je.

Kazala je da očekuje da novi sastav u najkraćem roku ispuni uvjete za početak pregovora.

Novi sastav Vijeća ministara BiH bi, sudeći prema tvrdnjama o unutrašnjoj saglasnosti i partnerstvu, te najavama da će djelovati bez blokada, onda mogao i u kraćem roku iskoristiti tu podršku EU i ispuniti sve uslove te otvoriti pregovore sa EU u roku od pola godine.

Kada smo mi uspjeli doći do kandidatskog statusa uprkos stalnim blokadama SNSD i uslovljavanjima HDZ onda neki novi saziv u kojem toga neće biti, kako kazu, može u najkraćem roku ispuniti uvjete za početak pregovora”, zaključila je ona.

Koliki je apsurd da odlazeća ministrica, koja je mnogi će se složiti “srozala” diplomatiju naše zemlje, preuzima zasluge za kandidatski status BiH možete i sami shvatiti.