Danas pretežno oblačno vrijeme sa maglom po kotlinama, u Sarajevu vidljivost na minimumu

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa maglom po kotlinama.

Temperature zraka izmjerene u 07 sati iznosile su: Bjelašnica -2; Sokolac -1; Bugojno 1; Banja Luka, Ivan Sedlo, Sanski Most, Sarajevo, Zenica 2; Doboj, Tuzla 3; Srebrenica 4; Drvar, Livno, Široki Brijeg 5; Stolac 6; Mostar 7; Gradačac, Trebinje 8; Neum 9; Bihać 13 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično razvedravanje tokom dana. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove magla, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 7 do 14 °C.

U Sarajevu magla. Tokom dana u višim dijelovima grada je moguće djelimično razvedravanje. Dnevna temperatura oko 7 °C.

Za danas nema aktivnih upozorenja za vremenske neprilike iako je glavni grad BiH okovan maglom i zagađenjem, a vidljivost minimalna.

U subotu, sutra, pretežno oblačno vrijeme. U Bosni po kotlinama može biti magle. Poslije podne ili tokom noći u većem dijelu Bosne se očekuje kiša.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 3 do 10, a dnevna od 8 do 14 °C.

U nedjelju u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, veći dio dana, magla i niska naoblaka. U ostatku zemlje uglavnom pretežno sučano.

Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 11, a dnevna od 9 do 16 °C.

U ponedjeljak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla i niska naoblaka.

Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12 do 18 °C.

U utorak pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Padavine uglavnom poslije podne i dio noći.

Jutarnja temperatura od 4 do 10, a dnevna od 5 do 11, na jugu do 14 °C.

Sarajevo jutros treći najzagađeniji grad na svijetu!

Sarajevo se i jutros probudilo okovano smogom i našlo put do liste najzagađenijih glavnih gradova svijeta.

Prema podacima stranice IQAir, Sarajevo je jutros na osnovu posljednjeg mjerenja u 7:00 sati bio treći najzagađenii grad na svijetu s indeksom zagađenosti od 240 što se karakteriše kao veoma nezdrav zrak.

I danima prije toga zrak u Sarajevu nije bio ugodan ni zdrav, ali jutros je ubjedljivo najzagađeniji.

Na ovoj listi ispred Sarajeva nalaze se još Delhi (Indija) sa indeksom zagađenja 272 te Lahore (Pakistan) zabilježen indeks zagađenja od 291.

Foto: Screenshot/ IQ Air
Foto: Screenshot/ IQ Air

Treba naglasiti da je kod gore navedenih gradova zagađenje konstantno te da se uvijek nalaze na vrhu liste, međutim, po rezultatima ni Sarajevo nije daleko od njih.

Kako se može iščitati iz službenih podataka, koncentracija štetnih PM2.5 čestica u Sarajevu iznosi 190mikrograma po metru kubnom što je 38 puta više u odnosu na uobičajene parametre i to bi mogao biti znak za uzbunu.

Osim što izaziva štetnost po zdravlje, smog i magla su jutros izazvali poprilično otežano kretanje kako pješaka tako i vozila budući da je vidljivost bila na minimumu što se može vidjeti i na fotografijama.

Smog je i dalje prisutan, a meteorolozi u narednim danima najavljuju izuzetno toplo vrijeme za ovo doba godine što ukazuje na to da neće biti ni vjetra koji bi mogao barem na trenutak “očistiti” Sarajevo da građani prodišu s obzirom na to da mjere koje (ne)poduzimaju nadležni ne pomažu.

Inače nadležni se oglase da upozore ljude na pripravnost i ukažu im da se ne kreću ukoliko to nije potrebno kako ne bi smog utjecao na njihovo zdravlje.

Sarajevo se godinama unazad zimi bori sa izuzetno zagađenim zrakom, a projekti koji bi poboljšali uslove života i smanjili takve trendove iziskuju često mnogo novca, isticali su ranije iz nadležnog kantonalnog ministarstva.

Naveli su i to da Ministarstvo provodi strateške mjere kontinuirano kako bi se smanjilo zagađenje i unaprijedio kvalitet zraka, međutim, prema trenutnim trendovima ne djeluje da su efikasne.