Denis Bećirović: “Ovo je najbrže imenovanje mandatara u postdejtonskoj BiH”

“U prošlom sazivu Predsjedništva BiH mandatar Vijeća ministara izabran je 14 mjeseci nakon izbora, a ovaj put za manje od mjesec dana. To je poruka da se mora mijenjati loša praksa iz prethodnih mandata”, poručio je danas Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH.

Dodao je kako je ovo “najbrže imenovanje mandatara u postdejtonskom periodu”. Uputio je i poruku onima koji tvrde da će “ugroziti NATO put BiH” sporazumom nove koalicije na državnom nivou.

Želim da pošaljem poruku ljudima u BiH da je, izgleda, došlo vrijeme da dolaze i pozitivne vijesti iz Predsjedništva BiH”, ovako je počeo Bećirović svoje obraćanje nakon druge vanredne sjednice.

Podsjetio je da su održane već dvije redovne sjednice i dvije vanredne te da je jednoglasno donesena odluka o anagažovanju OSBiH za pomoć stanovništvu na zahtjev lokalnih civilnih organa vlasti.

Istakao je kako je imenovanje Borjane Krišto za mandatara VM BiH izvršeno “u skladu s Ustavom BiH, Zakonom o VM i Poslovnikom Predsjedništva BiH”.

Danas su postojale dvije opcije. Prva da i dalje predsjedavajući VM u tehničkom mandatu ostane Zoran Tegeltija, predsjedavajući koji je vodio najgore VM u ovom stoljeću, druga opcija da otvorimo proces konstituiranja VM. Nije bilo treće opcije”, rekao je Bećirović i kazao kako se odlučio za drugu.

Poručio je kako se neće nikome dodvoravati ni pravdati onima koji su ga napadali prije izbora i nisu stali te da će voditi odgovornu politiku i donositi najbolje moguće odluke u datim okolnostima i ustavnim i zakonskim okvirima.

Naveo je kako je “pitanje mandatara pitanje demokratske kulture” te poredio situaciju s onom u Crnoj Gori gdje je predsjednik dao mandata drugima jer je većina ima jednog više poslanika.

U pogledu izbora mandata nema razlike u pogledu Osmorke i SDA. Da su oni napravili većinu i oni bi glasali za mandatara HDZ-a, to su i rekli. Vrijeme je dragocjen ekonomski resurs. Svako kašnjenje BiH i njene ljude skupo košta. Važno je da se počnu poštivati rokovi”, rekao je Bećirović.

Poručio je kako “nikakvi stranački sporazumi ne mogu biti iznad Ustava i zakona BiH” te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

Pitanje imenovanja predsjedavajuću VM ne može ni na koji način uticati na moje stavove o NATO-u. Nikada neću povući nijedna potez koji usporava put države BiH u NATO savez. S druge strane, podržat ću svaki potez i mjeru koje će ubrzati put BiH u NATO.

Vrijeme je da u BiH damo šansu saradnji, dijalogu i i razvoju. Građani ne smiju biti taoci stalnih blokada, ucjena i svađa. Spreman sam nositi se sa svim napadima i podvalama, ali BiH mora da se kreće naprijed. Samo naprijed”, zaključio je Bećirović.

Oglasila se i stranka Narod i Pravda

Iz Naroda i Pravde pozdravili odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojom je otpočeto formiranje vlasti na svim nivoima.

Nakon što je Predsjedništvo BiH povjerilo mandat za formiranje novog Vijeća ministara Borjani Krišto u Narodu i Pravdi pozdravljaju ovakvu odluku i ističu da se i ovim pokazuje opredijeljenost političkih aktera za brzim formiranjem vlasti na svim nivoima što bi u konačnici trebalo predstavljati iskorak ka rješavanju višegodišnje političke krize.

Imenovanje Borjane Krišto za mandatarku Vijeća ministara BiH pokazuje da postoji jasno opredjeljenje da se napravi jedan novi iskorak u političkom životu Bosne i Hercegovine, smatraju u Narodu i Pravdi“, kazali su iz NiP-a.

Iz ove stranke dodaju da je “sasvim jasno da će vlast na svim nivoima u BiH biti formirana rekordno brzo, što će, ako se zna da Vlada FBiH i neke kantonalne vlade rade u tehničkom mandatu već četiri godine, biti značajno sa aspekta rješavanja ključnih prioriteta građana BiH”.

Pozdravljamo pozitivne poruke Bosni i Hercegovini iz Evropske unije, izražavajući zadovoljstvo potvrđivanjem kandidatskog statusa našoj državi od strane Evropskog vijeća, te posebno naglašavajući važnost šanse za razvoj i unapređenje procesa u BiH koja nam je pružena”, dodali su još.

Pregovori i dogovori u Bosni i Hercegovini nemaju alternativu, poručili su iz NiP-a.

Podržavamo i pozdravljamo napore i rezultate pregovaračkih timova na čelu sa predsjednikom Konakovićem za postizanje dogovora i sporazuma koji u fokus stavljaju put napretka države i poboljšanje kvaliteta života građana.

Svjesni da ne postoje savršeni politički sporazumi, ali i važnosti aktuelnog trenutka za Bosnu i Hercegovinu i kompromisa koji prave makar i ograničene iskorake u cilju poboljšanja općeg ambijenta, a ne idu na štetu države i građana, pozdravljamo preduzete korake koalicionih partnera ka spuštanju tenzija, zaustavljanja govora mržnje, jasnog opredjeljenja za evropski put, borbu protiv kriminala i korupcije, te poboljšanje socio-ekonomskog stanja u Bosni i Hercegovini“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Formiranja izvršne vlasti na svim nivoima u BiH na programskoj osnovi, smatraju u Narodu i Pravdi, ogledat će se i u pravovremenom usvajanju budžeta, a posebno najava povećanje planiranih sredstava za poboljšanje funkcioniranja institucija na državnom nivou.

Novi momentum u političkom životu BiH ogleda se i u činjenici da je naša zemlja dobila kandidatski status za članstvo u EU.

U tom kontekstu, iz Naroda i Pravde ukazuju na hitnost provođenja prioriteta i uvjeta koji našu zemlju čekaju na evropskom putu što je posebna odgovornost svih koalicionih partnera koji će preuzeti odgovornost za vođenje vlasti na svim nivoima u narednom mandatu.

Narod i Pravda ostaje privržena vrijednostima, načelima i ciljevima za koje se opredijelila svojim programskim dokumentima, svojom Deklaracijom i Rezolucijom o zaštiti države Bosne i Hercegovine“, navodi se na kraju saopćenja.