Edin Forto izviždan: “Nemamo novca za isplatu naknada, pozivam na daljnje razgovore”

Vlada KS podržava sindikalnu borbu, kazao je premijer KS Edin Forto u obraćanju novinarima tokom protesta u organizaciji osam sindikata.

Pred Vladom KS okupilo se nekoliko stotina nastavnika, učitelja, državnih službenika, policajaca kako bi poslali zajedničku poruku kantonalnoj vlasti.

On je kazao da su Vladi KS poznati zahtjevi sindikata ali da Vlada KS nema novca da sada isplati novčanu pomoć u iznosu od 1.080 KM kao ni za povećanje osnovice, ali da su otvoreni za razgovor.

Vlada KS nije u mogućnosti isplatiti naknadu. Već smo povećali osnovicu. Ne postoje sredstva u budžetu KS za isplatu naknade“, kazao je Forto dodajući da je dio tog novca otišao za naknade porodiljama, te drugim kategorijama.

On je pozvao sindikate na nove razgovore.

Ne mogu obećati isplatu jednokratne naknade, ali pozivam sindikate da pregovaramo oko visine osnovice. Mislim da imamo kontinuirani dijalog“, kazao je Forto.

U jednom trenutku došlo je i do fizičkog napada na premijera Fortu, ali je intervenisao Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije MUP KS.

Na pitanje da li će ostati premijer KS Forto je kazao da u ovom trenutku ne zna.

Ovo je sastavni dio posla. Sindikalna borba je nešto sasvim normalno“, kazao je.

Okupljeni sindikalisti nisu dozvolili obraćanje premijera KS Edina Forte kojeg su izviždali i poručili: “Hoćemo pare”.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja je poručio da im ne treba premijer već veće plaće i naknade kako bi prevazišli inflaciju.

U obraćanju okupljenim radnicima poručeno je da osam sindikata predstavljaju 25.000 radnika i da u roku od sat vremena mogu paralizirati grad.

Građani u velikim metropolama imaju dostojanstven život i velike plate. To želimo i mi. Rekli ste da ima para ali da ih pojede korupcija. Ili ste nas lagali ili ste ogrezli u korupciji. Gdje su pare?“, pitao je jedan od predstavnika sindikata.