Elmedin Konaković: “Osmica je u problemu ako nastave priču o Sky aplikaciji, smijenit ćemo njega i Sebiju”

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) i jedan od predstavnika Osmorke Elmedin Konaković bio je gost sinoćnjeg “Centralnog dnevnika” na Face televiziji kod Senada Hadžifejzovića.

Hadžifejzović je upitao Konakovića šta je sa Obavještajnom-sigurnosnom agencijom (OSA), na šta je predsjednik NiP-a odgovorio da je ona pripala Osmorki, ali da ne znaju ko će biti direktor.

A Osmica?“, pitao je Hadžifejzović.

On je Bakirova briga. Kad ga smijenimo, imat će vremena da završi neku školu. Ako nastave priču o Sky aplikaciji, Osmica ima problem“, odgovorio je Konaković.

Lider NiP-a je tokom razgovora najavio procesuiranje Abdurahmana Hodžića – Hodže zbog kupovine ljudi. Upitan je i za bračni par Izetbegović, Bakira i Sebiju.

“Svetiti se nećemo, halaliti možda, ali zaboraviti nećemo, procesuirati sigurno! Ne d’o im Bog da blokiraju. Zvat ćemo ljude na ulice. Neka se ne igraju vatrom“, rekao je Konaković koji očekuje blokadu SDA.

S obzirom na to da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka, Konaković je govorio i o mogućnosti da li će visoki predstavnik Christian Schmidt dopustiti blokade ili će potegnuti za bonskim ovlastima.

Schmidt mora intervenisati, jer napravio je izmjene da ne bi bilo blokada. On mi nije rekao šta će uraditi, ali nema logike da će pustiti blokade te će sigurno intervenisati da deblokira, nekim naknadnim objašnjenjem.

Olovkom može šta hoće. Može se desiti da to uradi i prije prijedloga Kluba Bošnjaka. To bi bilo najbolje“, istakao je Konaković.

On je, odgovarajući na pitanje o poziciji šefa diplomatije države, rekao kako nije isključeno da upravo on bude ministar vanjskih poslova BiH. U igri je i Sabina Ćudić.

Pojavila se vijest da će Zukan Helez biti novi ministar odbrane, što je Konaković rekao kako to još nije sigurno.

Komšić ne može da se odvoji od Bakira. SDA traži slabiće koji će im se pridružiti. Bakir, Šefik, Željko se boje Dodika. Izetbegović i Komšić su zaustavili put u NATO.

Komšićeva ideja je da se pobijemo; ti mene po prstima, ja tebe po prstima“, izjavio je Konaković.