Elmedin Konaković: “Razgovori sa SNSD-om, SDS-om i PDP-om su posebno teški”

U Konjicu je danas održan sastanak stranaka “Osmorke” i HDZ BiH.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković je kazao da se posebno teško dogovaraju sa SNSD-om, SDS-om i PDP-om.

Razumijem da smo u narativu, u kojem je fokus sve ono oko čega se ne možemo dogovoriti. Mi to pokušavamo promijeniti, a posebno u razgovoru sa SNSD-om, SDS-om, PDP-om se ne možemo dogovoriti oko nekih stvari.

Potpuno smo spremeni na jednak način podržavati sve projekte u BiH, poštujući nadležnosti institucija”, rekao je Konaković.

Istaknuo je i da tamo gdje je nadležnost BiH, nisu saglasni da procese vode entiteti.

Jedan odlazak na utakmicu u Banjaluku može izazvati ogorčenje javnosti, ali svi zajedno se trebamo pitati – je li se i takav čin može normalno komentirati. Spremni smo na pozitivan pristup”, naveo je on.

Podsjetio je da BiH ima šansu za kandidatski status već 15. decembra.

Dobro znate koji su to potencijali koji se nude našoj ekonomiji, privredi i institucijama BiH. Šta to znači za umornu BiH od političkog konflikta? Oni koji ne prepoznaju takav momentum ne žele dobro BiH.

Mi ga prepoznajemo i učinićemo sve da se desi kandidatski status, otvore prisupni fondovi i da se implementiraju projekti, te da mladost ostane u BiH”, istaknuo je Konaković.

Nikšić najavio da će biti premijer FBiH: “Sigurno ćemo promijeniti atmosferu”

Nermin Nikšić se obratio prije Konakovića i najavio da će biti premijer FBiH.

Nikšić je kazao da želi što prije formirati vlast.

Želimo da se u narednom periodu što prije formira vlast, najprije do Nove godine. Ono što ću reći jeste da je naša želja – u skladu sa mogućnostima – sve svoje aktivnosti ubrzati na tom polju”, kazao je Nikšić,

Također, potvrdio je ono što se “spekuliše” već nekoliko dana.

Potvrdili smo ono što se u medijima već znalo, Borjana Krišto će biti predsjedavajuća VM BiH, a Federaciju BiH ću voditi ja”, rekao je Nikšić.

Još je dodao da će doći do promjene atmosfere.

Sigurno ćemo promijeniti atmosferu, ni meni ni kolegici Krišto ne pada na pamet da vodimo Vijeće ministara ili vladu FBiH koja će kopati nove rovove i praviti barikade”.