Gitarista Hladnog piva uhapšen u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima

Zambijska policija uhapsila je 7. decembra četiri para iz Hrvatske zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon što su Hrvati planirali posvojiti djecu iz Konga, saznaje Jutarnji list.

Osam Hrvata, potvrđeno je u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, još uvijek se nalaze u pritvoru, već 16. dan.

Uhapšeni su 44-godišnji Damir Magić i njegova 45-godišnja supruga Nadica, gitarist Hladnog piva Zoran Subošić i njegova supruga Azra Imamović Subošić, zaposlenica Ustavnog suda, zagrebački veterinar Ladislav Peršić sa suprugom Aleksandrom, te poznati aktivist za ljudska prava Noah Kraljević i njegova supruga Ivona.

Prijatelji šokirani

Prijatelji uhapšenog gitariste neslužbeno su kazali Jutarnjem kako su on i supruga planirali posvojiti dijete iz Afrike, te su prije nekoliko sedmica otišli po njega. Vijest da su uhapšeni ih je šokirala.

Zambijski mediji prenose izjavu policijskog zapovjednika pokrajine Copperbelt, Peacewella Mweembu koji je rekao da su imigracijski službenici u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe uhitili četiri para hrvatskog podrijetla nakon dojave koju su dobili, te da dokumenti o posvajanju koje su izdale kongoanske vlasti izgledaju kao da su falsificirani.

Zato u saradnji s kolegama iz Konga provjeravaju autentičnost dokumentacije o posvojenju.

Jedno dijete staro je godinu i tri mjeseca, a ostalo troje imaju po tri godine.

Policija je dobila dojavu da je 6. decembra troje bijelaca s četvero djece kongoanskog podrijetla rezerviralo sobe u jednom pansionu u Kansenshiju u Ndoli.

Imigracijski službenici uz pomoć policije pratili su osumnjičene.

Dan poslije, 7. decembra u 12 sati imigracijski službenici u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe presreli su i uhapsili četiri para hrvatskog podrijetla, zajedno s djecom.

Osumnjičenici su odvojeno pritvoreni u policijskim postajama Chifubu, Kansenshi, Central i Masala, dok su djeca predana ustanovama za socijalnu skrb.

Preliminarna istraga pokazuje da dokumenti u vezi s posvajanjem četvero djece za koje se vjeruje da su izdani od kongoanskih vlasti nisu autentični, te je u tu svrhu angažiran ured generalnog konzulata Konga. Provodi se istraga”, rekao je za zambijske medije policijski zapovjednik Mweemba.

Još u pritvoru

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH kažu kako su Hrvati još uvijek u pritvoru, da se provodi istraga, te da još uvijek ni za što nisu optuženi.

Pritvoreni su, dodaju, zbog sumnje u valjanost dokumentacije o posvojenju.

Izvidi su u tijeku i očekuju se odluke zambijskih vlasti. Provjerava se legalnost postupka posvojenja”, potvrđuju Jutarnjem u hrvatskom MVEP-u.

Hrvati pritvoreni u Zambiji su dobro, dodaju. Drugi put ih je danas posjetio djelatnik konzularnog ureda nadležnost veleposlanstva u Pretoriji.

Hrvatsko veleposlanstvo im je na raspolaganju i pruža im svu potrebnu konzularnu pomoć, a službenik je razgovarao i sa zambijskim vlastima.

Hrvatska je od 2014. godine potpisnica haške Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, kao i Zambija, a u njoj se definira i međudržavno posvojenje.

Osobe koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, neovisno o njihovom državljanstvu, a koje žele posvojiti dijete iz druge države ugovornice, nakon dovršenog postupka pred nadležnim centrom za socijalnu skrb radi utvrđivanja njihove prikladnosti za posvojenje djeteta (takozvana stručna obrada potencijalnih posvojitelja), podnose zahtjev za posvojenje Ministarstvu rada, mirovinskog sistema, obitelji i socijalne politike, s naznakom države iz koje žele posvojiti dijete.

Zahtjevu koji se podnosi Ministarstvu, potencijalni posvojitelji moraju priložiti stručno mišljenje Centra za socijalnu skrb da su podobni i prikladni za posvojenje djeteta, ne starije od godinu dana.