Goražde pomaže Ukrajini, dostavljaju im skice za izradu jednog od simbola otpora ovog grada

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde pružit će podršku narodu Ukrajine dostavljanjem skica za izradu mini centrala za proizvodnju električne energije, potvrdio je premijer tog kantona Edin Ćulov.

Takve su Goraždani osmislili i koristili u periodu agresije na BiH.

Pojasnio je da će skice biti dostavljene posredstvom prijatelja iz Goražda angažovanih u međunarodnim organizacijama.

Kontaktirani smo iz Evropske unije da prikupimo skice mini centrala za proizvodnju električne energije koje smo mi izrađivali u periodu agresije na našu domovinu 1992.-1995. godina, kako bismo ih dostavili njima, a oni proslijedili Ukrajini, s obzirom da se ukrajinski narod nalazi u sličnoj situaciji u kakvoj smo mi bili u tom periodu.

Na ovaj način mi bismo njima eventualno pomogli da i oni na takav način prave centrale koje smo i mi izrađivali“, kazao je Ćulov.

Mini centrala jedan je u nizu simbola otpora, domišljatosti i inovativnosti građana Goražda u najtežem ratnom periodu koju je prvi osmislio i ručno izradio rahmetli Juso Velić, zahvaljujući čijem patentu je u ratu na Drini u Goraždu napravljena nekolicina mini centrala koje su proizvodile električnu energiju.

O tom periodu svjedoči i danas replika ratne mini centrale u Omladinskoj ulici u Goraždu koju su izradili učenici i nastavnici Srednje stručne škole “Džemal Bijedić”.

Oni će dati svoj doprinos i za narod Ukrajine izradom projekta centrale koji će se posredstvom EU poslati u ovu ratom zahvaćenu zemlju.