Gradonačelnica Karić održala novogodišnju konferenciju za novinare: Ispred jelke najavila velike projekte u narednoj godini

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić održala je danas tradicionalnu novogodišnju konferenciju za novinare u Vijećnici.

Osvrnula se na najbitnije događaje i projekte koji su obilježili godinu u Gradu Sarajevu, te najavila sve ono što Grad planira uraditi u 2023. godini.

Kako je kazala, temelj za optimizam u Gradu Sarajevu leži u činjenici da će za projekte u budžetu Grada Sarajeva za 2023. godinu biti izdvojeno 22.258.353 KM, iznos koji će se naći na usvajanju na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Današnji susret je prilika za analizu ostvarenog, ali i za pogled u vrijeme koje dolazi. Prije svega Grad Sarajevo, po prvi put nakon rata, ima svoju uknjiženu imovinu i to zgradu DPO-a na Skenderiji.

Izrada Glavnog projekta rekonstrukcije i adaptacije objekta očekuje se u prvom kvartalu sljedeće godine. U ovoj godini pokrenuli smo i realizovali niz gradskih infrastrukturnih projekata koji se odnose na uređenje grada, a i za koje smo dobili podršku Gradskog vijeća.

Pored iluminacije Olimpijskog muzeja, kojom se ističe grandioznost objekta, završili smo i sanaciju i luminaciju mostova – Latinska ćuprija, Šeher-čehajina ćuprija, Drvenija, Čobanija most, most kod Vijećnice. U narednom period očekuje se završetak radova na mostu Ćumurija i Ajfelovom mostu“, kazala je Karić.

Foto: A. K./ Sarajevska sehara
Foto: A. K./ Sarajevska sehara

Kao projekte od značaja za 2023. godinu izdvojila je rekonstrukciju astronomskog opservatorija na Trebeviću, te projekt “Sarajevo eye/Oko Sarajeva” na lokaciji Špicaste stijene.

Kao rješenje za projekt rekonstrukcije opservatorija ističe se ideja da se ovaj kompleks izgradi kao ‘Astro Park Trebević’. Ovo rješenje pored fizičke obnove i izgradnje objekta treba da sadrži dvije komponente: naučno-istraživačku i ekonomsko-turističku.

Projektom ‘Sarajevo eye/Oko Sarajeva’ želimo da se novitetima približimo svjetskim trendovima. Planirano je da se ovaj atraktivni vidikovac napravi na lokalitetu Špicasta stijena, u Starom Gradu. U potpunosti će biti prilagođen prirodnom ambijentu bez značajnih intervencija. Idejno rješenje predviđa lučnu staklenu šetnicu – osmatračnicu radijusa 30 metara“, objasnila je gradonačelnica.

Napominje da je pokrenut projekt obnove i restauracije fasada (sa svim ukrasima i ornamentikom) u užem gradskom jezgru na objektima od kulturno-historijskog značaja, te da se u tom smislu trenutno izvode radovi na objektu u ul. Maršala Tita br. 29.

Foto: A. K./ Sarajevska sehara
Foto: A. K./ Sarajevska sehara

Navodi da je izgradnja kanalizacionog sistema na Trebeviću važan infrastrukturalni projekat za revitalizaciju i stavljanje u funkciju Trebevića.

Po okončanju radova, u prvom kvartalu iduće godine, Trebevićki plato bi konačno bio pokriven kanalizacionom mrežom.

Vezano za realizaciju projekta “Čista rijeka Miljacka” u sklopu sanacije i održavanja korita rijeke, na inicijativu Grada Sarajeva, po prvi put se krenulo u kompletnu sanaciju i rekonstrukciju Bistričkog potoka, koji se radi u fazama. Pored redovnog održavanja izvode se i radovi na pjeskarenju obalnih zidova rijeke Miljacke.

U idućoj godini u planu je obnova i rekonstrukcija Koševskog potoka i sanacija kaskada u koritu.

Nastavili smo sa izgradnjom biciklističke staze na području općine Novo Sarajevo. U planu je izgradnja poddionice od mosta Malezijsko-bosanskog prijateljstva duž ul. Aleja lipa do mosta na Malti. Učestvujemo i u projektu EU na izgradnji biciklističke staze Sarajevo-Pale“, izjavila je gradonačelnica.

Foto: A. K./ Sarajevska sehara
Foto: A. K./ Sarajevska sehara

Sanirana je fontana Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., te uređeno i pokriveno video nadzorom Spomen-obilježje Vječna vatra.

Izrada spomenika Tvrtku Kotromaniću je u završnoj fazi, traži se nova lokacija, kakvu i zaslužuje najveći srednjovjekovni bosanski vladar Bosne.

Karić podvlači da je Grad Sarajevo trenutno u fazi iznalaženja lokacije za spomenik civilnim žrtvama rata, te da je podignuta spomen-ploča HVO Sarajevo, koja je otkrivena povodom obilježavanja 30. godišnjice osnivanja HVO-a Sarajevo.

Grad Sarajevo je na Carevom mostu postavio spomen-ploču u znak sjećanja na sarajevskog kolportera, Marka Didoija Markana.

Sutra će na sjednici Gradskog vijeća biti tačka podizanja spomen-ploče Ivici Osimu na ulaznoj kapiji stadiona Grbavica.

Također sutra ćemo razmatrati i izgradnju spomenika simbolima Sarajeva – Kemalu Montenu, Esadu Arnautaliću, Dariju Džamonji, Denisu Mrnjavcu, Ženi Sarajeva, te spomen ploča Aidi Buturović (koja je u noći spašavajući knjige od požara u Vijećnici, na putu kući poginula od gelera granate) i pripadnicima MUP-a i Vojne policije Armije BiH“, dodala je.

Foto: A. K./ Sarajevska sehara
Foto: A. K./ Sarajevska sehara

Karić dodaje da je aktuelna gradska administracija od početka mandata iskazala posvećenost i htijenje da projekt “ARS AEVI” ponovo zaživi i da njegova vrijedna kolekcija djela vrhunskih majstora savremene umjetnosti konačno dobije svoj dom.

Pristupilo se izradi Glavnog projekta za izgradnju muzeja Ars Aevi, uz finansijsku podršku Ambasade Italije i Italijanske razvojne agencije.