Hrvatska savladavši Maroko po drugi put u historiji osvojila bronzu na SP!

Hrvatska je treća na svijetu, po drugi put u historiji ove reprezentacije.

To je ukupno treća medalja hrvatske selekcije na mundijalima.

Izabranici selektora Zlatka Dalića novo odličje osvojili su današnjim trijumfom nad Marokom u susretu za treće mjesto na SP u Kataru.

Već u trećoj minuti Hrvatska je mogla do pogotka, ali ne vlastitom zaslugom. Marokanski golman Bounou je umalo postigao autogol kada mu je lopta prešla preko noge i “prošetala” se gol-linijom. Na kraju samo korner.

No, svega četiri minute kasnije Hrvati ipak dolaze do vodstva, zaslugom sjajnom mladog stopera Joška Gvardiola. Majer je ubacio iz slobodnog udarca prema Perišiću, a nogometaš Tottenhama je glavom ostavio loptu za Gvardiola, koji na isti način pogađa ugao marokanskog gola.

Afrički tim odmah vraća na 1:1 u devetoj minuti. Strijelac je bio stoper Achraf Dari. Ponovo prekid, Marokanci su ubacili iz slobodnog udarca, Majer je glavom dirao loptu, ali ju je tako samo u visokom luku usmjerio prema golu. Dari je na nju stigao prije Livakovića i zabio glavom za izjednačenje. To je ujedno prvi gol koji je jedna afrička selekcija postigla Hrvatskoj na svjetskim prvenstvima.

Dobru priliku za novo vodstvo Vatreni su imali u 18. minuti. Kramarić je dodao do Oršića, napadač Dinama je zatim udarcem pogodio baš fudbalera Hoffenheima. U nastavku akcije Perišić je ubacio, a Kramarić glavom gađao pravo u marokanskog golmana.

Dobra prilika za naše susjede ukazala se i u 24. minuti. Modrić je pucao sa 17 metara, Bounou je to odbio i zatim u zadnji čas ponovo reagovao ispred Livaje.

Odličnu akciju Maroko je odigrao pet minuta kasnije. Hakimi je na desnoj strani dobio prostor za ubačaj, ali nije pogodio En-Nesyrija, koji je bio sam kao duh na drugoj stativi.

En-Nesyri je potom bio najviši u skoku nakon kornera u 37. minuti, prenio je loptu glavom na drugu stativu, ali ondje nije bio niko od njegovih saigrača.

Hrvatska u novo vodstvo dolazi u 42. minuti. Livaja je uputio pas Mislavu Oršiću, koji je iz zahtjevnog ugla nanišanio i opalio, a lopta se odbila o stativu i u mrežu Bounoua – 2:1.

Početkom drugog poluvremenu hrvatski reprezentativci su nastavili kreirati prilike, dok su se izabranici Walida Regraguija sve više mučili da dođu u situacije za postizanje pogotka.

No, upravo jedna takva im se ukazala 15 minuta prije završetka, iznenada je nakon centaršuta lopta došla u peterac do En-Nesyrija, čiji šut iz blizine je odbranio Livaković.

Hrvatska je mogla sve dileme otkloniti u 87. minuti. Oršić je ostavio loptu za Kovačića, koji je prošao Hakimija i izbio sam pred golmana, ali pucao je pored gola.

U šestoj minuti nadoknade En-Nesyri je opet u dobroj šansi, ali glavom je šutirao iznad gola Hrvatske. Do posljednjeg zvižduka katarskog sudije Al-Jassima (koji je imao nekoliko diskutabilnih odluka) tako se rezultat nije mijenjao.

Na kraju je uslijedilo veliko slavlje hrvatskih nogometaša, potpuno zasluženo. Što se tiče njihovih današnjih protivnika, Lavovima Atlasa ostaje za utjehu činjenica da su na ovom SP postali prva afrička reprezentacija koja se plasirala u polufinale Mundijala.