Hrvatski dužnosnici neće na sastanak sa iranskim šefom diplomatije kojeg organizuje Bisera Turković

Na današnji poziv za sastanak kojega je uputila šefica bh. diplomatije Bisera Turković s ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amir-Abdollahianom neće se odazvati nijedan hrvatski dužnosnik.

Tako će pratiti stajališta Europske unije, saznaje Večernji list.

Takav potez uslijedio je nakon što se mnogi ograđuju i protive ugnjetavanju ljudskih prava u Iranu.

Nećemo sudjelovati na tome sastanku jer se radi o velikoj šteti za državu BiH. Posebno jer se sve događa u trenutku kada Evropska unija treba odlučiti o kandidatskom statusu BiH“, rekao je dužnosnik za Večernji list.

Najprije će se u ministarstvu vanjskih poslova BiH održati sastanak ministrice Turković i ministra Amir-Abdolahiana, a nakon toga bio je predviđen sastanak delegacija ministarstava vanjskih poslova BiH i Islamske Republike Iran.

Posjeta iranskog šefa diplomatije BiH dolazi u vrijeme kada cijeli svijet osuđuje poteze tamošnjeg režima koji su rezultirali likvidacijom više od 400 protestanata ali i teškim kršenjima ljudskih prava.

Odlazeća ministrica Turković nedavno je prigodom glasanja o rezoluciji kojom se osuđuje režim u Teheranu naložila ambasadoru BiH pri UN-u Svenu Alkalaju da bude suzdržan.

Takav su potez osudili iz SAD i EU.