I danas niske temperature i padavine

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno, dok je lokalno registrovana slaba kiša ili rosulja.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Bjelašnica -3; Ivan Sedlo 0; Livno 1; Bugojno i Sarajevo 2; Bihać, Drvar, Gradačac, Jajce i Tuzla 3; Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Sanski Most, Široki Brijeg, Stolac i Zenica 4; Grude 6; Trebinje 9; Mostar 10; Neum 11 °C.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Lokalno će padati slaba kiša ili rosulja, a u višim područjima slab snijeg, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 7 °C, na jugu zemlje od 10 do 13 °C.

U Sarajevu oblačno. Povremeno će biti rosulje, a u večernjim satima slaba kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 4 °C.

Za danas nema aktivnih upozorenja za vremenske neprilike u našoj zemlji.

I narednih dana prohladno vrijeme s padavinama

Sutra, u petak, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Prije podne u nizinama se očekuje slaba kiša ili rosulja, a u višim područjima slab snijeg.

Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini slabo jugo. Temperatura zraka većinom između 1 i 7 °C, na jugu zemlje od 7 do 13 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini oblačno. Kiša uglavnom na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. U večernjim satima slabija kiša i u ostalim područjima Bosne.

Vjetar slab jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4 °C, na jugu zemlje od 6 do 9 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 8 °C, na jugu zemlje od 10 do 14 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. U Bosni većinom slabije padavine. Više kiše se prognozira na području Hercegovine i jugozapadu Bosne.

Vjetar u većem dijelu zemlje slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 5 °C, na jugu od 7 do 10 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9 °C, na jugu zemlje do 13 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Vjetar u većem dijelu zemlje slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera.

U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6 °C, na jugu do 9 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 11 °C, na jugu zemlje do 14 °C.

Male šanse za snijeg u Sarajevu u narednih 15 dana

Nakon stabilnog i suhog vikenda, sedmica koja je ispred nas počela je u sličnom tonu.

Od utorka na prostoru Bosne i Hercegovine preovladavat će nestabilno vrijeme sa slabim padavinama. Padavine u nižim predjelima bit će u obliku kiše, a susnježica i snijeg očekuje se u planinskim područjima.

Nestabilno vrijeme sa padavinama zadržat će se do kraja ove radne sedmice. Za dane vikenda preovladavat će stabilno vrijeme, bez padavina.

Temperature zraka primjerene za ovo doba godine. U Bosni su u jutarnjim satima mogući slabi mrazevi, naručito na višim područjima.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -3 °C do 3 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 6 °C. Najviše dnevne temperature između 2 °C i 8 °C, na jugu zemlje do 12 stepeni.

U periodu od 05.12. do kraja prognoznog perioda prema trenutnim prognostičkim materijalima prognozira se nestabilno vrijeme pretežno sa kišom.

Izgledi za snijeg su mali uključujući i planinska područja. Temperature zraka veće u odnosu na dane pred nama.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 4 °C i 10 °C u Bosni do 13 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 9 °C i 14 °C u Bosni do 16 °C u Hercegovini.

Meteorolozi objavili kakva nas zima očekuje

Prema dostupnim prognostičkim modelima na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padavina trebale bi biti nešto ispod višegodišnjeg prosjeka.

Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen, navode iz FHMZ BiH u novoj sezonskoj prognozi.

Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena ona bez padavina, kao i kraći period sa većom količinom padavina.

Meteorolozi napominju da se ne može precizirati vrsta padavina za pojedine dijelove godine.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve”, pojašnjavaju.

Prema dostupnim prognostičkim modelima na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padavina trebale bi biti nešto ispod višegodišneg prosjeka.

Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina, ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina. Napominjemo da se ne može precizirati vrsta padavina za pojedine dijelove godine”, dodali su.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana.

S tim u vezi prognoze padavina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve, navodi se u sezonskoj prognozi FHMZ-a.