I danas oblačno i toplo, tokom dana povremeno će padati kiša

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana i slaba kiša.

Temperature zraka izmjerene u 07 sati iznosile su: Bjelašnica 0 stepeni, Sokolac 1, Zenica 3, Bijeljina 4, Banja Luka, Doboj, Jajce, Sanski Most i Tuzla 5, Ivan Sedlo, Prijedor i Srebrenica 6, Drvar i Gradačac 7, Sarajevo 8, Bihać, Bugojno, Livno i Trebinje 9, Široki Brijeg i Stolac 10, Grude i Mostar 11, Neum 15 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom ili pljuskom. Više padavina se očekuje u Hercegovini.

U Bosni padavine će se premještati od jutarnjih sati sa zapada i sjevera prema centralnim i istočnim područjima, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab, većinom južnog smjera. U sjevernim područjima sredinom dana vjetar mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12, na jugu zemlje od 12 do 16 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana i sa slabom kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 10 stepeni.

Za danas nema aktivnih upozorenja za vremenske neprilike u našoj zemlji.

Prognoza vremena do kraja radne sedmice

Sutra, u srijedu, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Vjetar slab, u Hercegovini jugo, a u Bosni vjetar sjevernog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7, na jugu zemlje od 7 do 11, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10, na jugu zemlje od 10 do 14 stepeni.

U četvrtak, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa slabom kišom. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5, na jugu od 7 do 10, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 10, na jugu zemlje od 10 do 14 stepeni.

U petak, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme kišom. Jače padavine se očekuju na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne.

U većem dijelu Bosne povremeno slabija kiša. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 8, na jugu od 9 do 12, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12, na jugu zemlje do 14 stepeni.

Izgledi vremena za 15 dana: Najavljen rast temperatura pa drastičan pad, poznato i kada snijeg dolazi u gradove

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su izglede vremena za narednih 15 dana.

Priticanje toplih zračnih masa sa juga uslovit će povećanje temperature zraka, koje će biti iznad uobičajnih za ovo doba godine.

Pored većih temperatura tokom sedmice prognozira se kiša na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine.

Izraženija kiša očekuje se na jugu i jugozapadu zemlje. Kulminacija padavina moguća je u petak (09.12.).

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 2 °C do 7 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 11 °C. Najviše dnevne temperature između 6 °C i 11 °C, na jugu zemlje do 15 stepeni.

U zadnjoj sedmici astronomske jeseni prema trenutnim prognostičkim materijalima prognozira se pad temperature zraka i slabe padavine.

U Bosni će padati snijeg, a na području Hercegovine prognozira se nešto više padavina ali u obliku kiše.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između -8 °C i -2 °C u Bosni do 3 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između -2 °C i 3 °C u Bosni do 7 °C u Hercegovini.