Kada niko neće hoće SDA: Nakon Bisere Turković s ministrom Irana sastao se i Bakir Izetbegović

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amir Abdollahianom.

Podsjetimo i da su danas sastanak sa šefom diplomatije Irana odbili svi izuzev ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, koja dolazi iz redova stranke kojom Bakir Izetbegović predsjedava.

Svi službenici iz redova HDZ-a, ali i Nikola Špirić i Nebojša Radmanović iz redova SNSD-a.

Inače, prošli mjesec je ambasador stalne misije BiH u UN-u Sven Alkalaj bio suzdržan pri glasanju o stanju ljudskih prava u Iranu, a svoju odluku je pravdao time da je glasao u skladu sa uputama ministarstva vanjskih poslova.

Na sastanku je razgovarano o situaciji u Bosni i Hercegovini i Islamskoj Republici Iran, te o saradnji dviju država. U tom kontekstu je istaknuta potreba što skorijeg održavanja sastanka zajedničkog ekonomskog komiteta dviju država, na kojem bi se razmotrile mogućnosti unapređenja saradnje.

Izetbegović se zahvalio Abdolahianu na podršci koju Iran kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini. Upoznao je sagovornika sa rezultatima Općih izbora i procesom provedbe izbornih rezultata, te sa ostalim aktuelnim događajima u Bosni i Hercegovini i regionu“, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine.

Izetbegović je izrazio nadu da će pregovori o obnavljanju iranskog nuklearnog sporazuma rezultirati dogovorom koji će zadovoljiti sve strane.

Također je razgovarano o energetskoj krizi u svijetu, rastućoj inflaciji i mogućnostima prevazilaženja tih globalnih izazova.

Bisera Turković nakon sastanka s iranskim ministrom pokrila glavu: “Zamislite da sam se pokrivena obratila”

Iran je prijateljska država sa kojom narodi i građani Bosne i Hercegovine gaje posebne odnose“, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amir-Abdollahianom koji boravi u posjeti Sarajevu.

Kazala je da vjeruje da se svi problemi mogu riješiti dijalogom.

Sa ministrom Amir-Abdollahianom razgovarala sam o svim pitanjima od zajedničkog interesa ne samo kada su u pitanju odnosi dviju država nego i kada je riječ o regionalnim i globalnim pitanjima”, kazala je Turković te dodala:

Upoznala sam našeg gosta da Bosna i Hercegovina želi uspostavljanje prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama kako u susjedstvu tako i šire. Zalažemo se za izgradnju međudržavnih odnosa baziranih na poštovanju međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih naroda. Vjerujemo da se svi problemi mogu i moraju rješavati dijalogom. To je moguće ukoliko postoji politička volja i iskrenost.”

Podsjetila je da je Iran uvijek podržavao teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Iran je naš partner i prijatelj i jedna od država koja je uvijek nedvosmisleno podržavala teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Pružili su nam pomoć u vrijeme odbrane i izgradnje BiH, na čemu im ostajemo zahvalni”, istakla je Turković.

Turković je u obraćanju kazala i sljedeće.

Ja moram da kažem da izuzetno cijenim i podržavam informisanost medija, pressa i novinara. Na kraju krajeva, oni su najveći edukatori u današnjici. Svi mi pratimo portale, televizije i pokušavamo da stvorimo sliku i dopremo do javnog mnijenja i objektivnost.

Ono što jeste opasnost ovog trenutka i današnjice je stvaranje stereotipa i svi moramo da uložimo jako mnogo energije da izbjegnemo stereotipe koji nam prijete”.

Malo se priča o pravima u Afganistanu, malo se priča o pravima u Palestini, malo se priča na kraju krajeva o ljudskim pravima kod nas. Mi kao što dobro znate imamo i dvije škole pod istim krovom, imamo i zabrane upotrebe vlastitog jezika ali imamo još nešto, imamo stereotipe koji su duboko ukorijenjeni iako živimo u srcu Evrope, iako smo evropski narod, gajimo multikulturalizam”.

Nakon toga, Turković je na glavu stavila maramu i kazala:

Zamislite da sam vam se ja ovako pokrivena obratila, kakva bi bila vaša percepcija, stereotip? Ljudska prava uključuju i pravo odjeće i neka svako oblači šta hoće i bude jednako tretiran“.