Ključni uslov i principi Naše stranke za učestvovanje u Vijeću ministara BiH

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, kazala je da je danas na sjednici Glavnog odbora usaglašen ključni uslov za učestvovanje u vlasti.

Ključni uslov Naše stranke, koji je usaglašen danas u višesatnoj diskusiji, jeste da je učestvovanje Naše stranke u Vijeću ministara apsolutno uslovljeno prvenstveno potpisivanjem programa od strane svih učesnika vlasti na nivou BiH”, kazala je na današnjoj pres konferenciji u Sarajevu.

Pojasnila je na kojim principima će insistirati Naša stranka.

Deblokiranje i ubrzanje procesa pristupanja EU, opredjeljenost svih političkih subjekata otvaranjau pregovora sa EU nakon dobijanja kandidatskog statusa, a u skladu sa osam preporuka.

Adekvatno organizovanje i finansiranje državnih institucija, posebno onih koji su nosioci evropskih integracija. Unapređenje izbornog procesa, njegovog integriteta i transparentnosti.

Ispunjavanje potrebnih uslova za povlačenje značajnih sredstava iz predpristupnih fondova EU i IPA 3 fondova, što je bilo predizborno obećanje Naše stranke. To su principi sa kojima ulazimo u pregovore. I od ispunjavanja ovih stavki zavisit će konačna odluka Naše stranke o učešću u vlasti na državnom nivou”, kazala je Ćudić.

Edin Forto, predsjednik Naše stranke, kazao je ova stranka želil da ispuni sva svoja obećanja.

Jako bitna su dva, da se bez nas ne trebaju donositi odluke na bilo kojem nivou, pogotovo kad je u pitanju pristupanje BiH EU, ubrzavanju tog puta i odblokiranju tog puta.

Ono što smo patentirali u Kantonu Sarajevu, kao Naša stranka sa našim partnerima iz trojke (SDP i Narod i pravda), pisanje programskih koalicija, nešto što nije postojalo 2018. godine, kada je napisan po prvi put program za bilo koju vladu u BiH.

Ovaj dio obećanja smo već počeli ispunjavati jer se trenutno na federalnom nivou piše program po prvi put. Pišu ga stranke Osmorke i stranke okupljenje oko HDZ-a. Nadam se da će taj program biti nešto što će biti mjera uspjeha jedne vlade i da se ukine praksa matematičkog koaliranja”, kazao je Forto i istakao:

Zbog toga nam je jako bitno da na pregovorima koji će se voditi na nivou BiH da bude fokus na program, a ne na matematiku, na pojedine osobe, na pojedine resore.”