Krajina sve više pod vodom: Obilne padavine, vodostaji rastu, građani se pozivaju na oprez

U većem dijelu Bosne i Hercegovine na snazi je narančasti meteoalarm zbog očekivanih obilnih kiša.

Osim Prijedora i Kozarske Dubice čini se da je i u Krajini stanje najalarmantnije, a kiše već uzrokuju bujice i poplave.

U Bužimu se poziva stanovništvo na oprez, jer se izlijeva potok Bužimnice, a građani javljaju da plave i okolna naselja.

Slično je i u Bosanskoj Krupi.

Obilne padavine su prouzrokovale poplave, građani se pozivaju da ulože napore kako bi zaštitili svoja imanja i domove.

Ni na prostoru Cazina nije najbolje stanje, poplavljena su mjesta Kapići, Kamenice, Begove kafane.

U Prijedoru poplavljeno oko 200 kuća

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, kao komandant Štaba za vanredne situacije, održao je večeras telefonsku sjednicu štaba na kojoj je razmatrana trenutna situacija na terenu koju je prouzrokovala kiša koja od sinoć neprekidno pada u Prijedoru.

Na ovoj sjednici je konstatovano slijedeće:

1. Trenutni vodostaj rijeke Sane je 380 centimetara, a Gomjenice 410 centimetara , a najteža situacija je na području naselja Topolik i Vrbice.

2. Zaplavljeno je oko 200 kuća u tim naseljima u kojima pripadnici Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice konstantno vrše ispumpavanje vode iz stambenim, podrumskih i pomoćnih objekata.

3. Trenutno nije moguće precizirati u koliko je stambenih objekata ušla voda, ali podaci sa terena govore da ih ima i da će više podataka biti već u jutarnjim časovima.

4. Jedna porodica je evakuisana iz Topolika na bezbjedno mjesto kod rodbine i ovim putem se građani informišu da se za slučaj potrebe evakuacije čamcem mogu obratiti na broj Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice 123.

5. Svim subjektima naloženo je dežurstvo i praćenje stanja na terenu i dat zadatak da se pruža maksimalna pomoć stanovništvu kako bi se spriječila još veća šteta od ove koju su padavine već pričinile.

Štab za vanredne situacije je naložio je svim subjektima zaštite stalno dežurstvo i stavljanje na raspolaganje građanima Prijedora za potrebe ispumpavanja vode i eventualne evakuacije čamcima iz zaplavljenog područja, saopćnoe je iz Štaba.