Ministar Delić potpisao ugovore s mladima za pokretanje vlastitih startup biznisa

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić danas je potpisao ugovore sa preostala 33 mlada, buduća poduzetnika i poduzetnice, kojima im je omogućeno korištenje grant sredstava za pokretanje vlastitih startup biznisa.

Među mladima koji su danas potpisali ugovore za podršku u pokretanju vlastitog biznisa su iz različitih uslužnih i proizvodnih djelatnosti i buduće kompanije za razvoj softwera, vizuelnu produkciju, digitalni marketing, stomatološka ordinacija, proizvodnja dječijih igračaka od drveta po Montesory programu, molerske i usluge izrade fasade, proizvodnja sokova i pripravaka za zdravlje, saloni za održavanje zdravlja i ljepote, proizvodnja domaćih prehrambenih proizvoda, košnica za pčele, ali i jedna čuvarica starih tradicionalnih zanata.

Amina je dvadesetjednogodišnja djevojka koja je odlučila nastaviti kazandžijski zanat koji je u njenoj porodici tradicionalno zanimanje generacijama unazad 280 godina.

Kako je istakla, svi muškarci u njenoj porodici su kazandžije, a ljubav prema zanatu naslijedila je od oca, amidže i brata s kojima je od djetinjstva učila zanat, te će kao prva žena u porodici otvoriti svoju radnju i nastaviti ovu stoljetnu zanatsku tradiciju.

Na javnom pozivu za podršku mladima za samozapošljavanje i pokretanje vlastitog biznisa prošlo je 47 mladih i mi smo već ranije s jednom grupom koja je ranije dostavila dokumentaciju potpisali ugovore kako bi oni mogli početi raditi, a danas smo dodijelili ugovore i za preostalih 33 mladih, nadamo se uspješnih poduzetnika“, kazao je ministar Delić.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo tokom ove i prethodne godine putem javnih poziva za podršku mladima u pokretanju vlastitih biznisa i samozapošljavanju podržalo je osnivanje ukupno 83 nova poslovna subjekta, a na Osmom sajmu bh. privrede organizovanom početkom ovog mjeseca Ministarstvo je finansiralo i u u potpunosti preuzelo na sebe vizuelni identitet predstavljanja startupa ranije osnovanih uz podršku Ministarstva privrede.

Osim toga, Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti i na osnivanju Centra za razvoj poduzetništva s inkorporiranim poduzetničkim inkubatorom koji će biti kontinuirana podrška ne samo osnivanju, nego i opstanku novoosnovanih poslovnih subjekata.