Ministri EU danas će raspravljati o kandidatskom statusu za BiH

Zahtjev BiH da postane zemlja kandidat za članstvo u EU danas će biti na dnevnom redu sastanka ministara za evropske poslove EU, koji se održava u Briselu.

Ukoliko prethodno ambasadori daju “zeleno svjetlo”, ministri bi danas tu odluku potvrdili, a zatim i lideri EU 15. decembra na njihovom samitu.

Zvaničnici EU jučer nisu mogli da kažu da li će EU donijeti ovu odluku o BiH i da li se neke zemlje članice EU još kolebaju.

Kako navodi europski portal Euraktiv, više zemalja članica je podržalo kandidatski status za BiH a protivnici su Francuska, Nizozemska i donekle Njemačka, ali se Hag, kako je navedeno, danas neće protiviti odluci.

BiH je podnijela zahtev za članstvo u EU 2016. godine, a Europska komisija je u oktobru preporučila zemljama članicama da dodijele status kandidata BiH, ali sa spiskom osam uslova koje zemlja mora da ispuni u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Finska potvrdila da će pružiti podršku BiH za dodjelu kandidatskog statusa

Finska je spremna podržati prijedlog za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, pod uslovom da to podrazumjeva napredak zemlje u implementaciji reformi koje je definisala Evropska komisija, navedeno je u saopćenju vlade Finske.

Vijeće za opšte poslove (GAC) sastat će se u Briselu u utorak, 13. decembra, a Finsku će predstavljati Ministrica za evropske poslove Tytti Tuppurainen.

Očekuje se da će Vijeće usvojiti zaključke o godišnjem paketu proširenja Komisije, kako je navedeno na stranici vlade Finske.

Politika proširenja mora nastaviti da se zasniva na rigoroznim, ali pravednim uslovljavanjem i ispunjavanju svih kriterijuma za članstvo. Partneri se moraju posvetiti vrijednostima EU i uskladiti se sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Unije.

Na dnevnom redu bi mogao biti i prijedlog Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u EU. Finska može podržati prijedlog za dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini, pod uslovom da je povezan s potrebom napretka u ključnim reformama koje je predložila Komisija”, navedeno je u saoćenju.