Nakon žustre borbe građana Zavidovići ipak postali vlasnici “Ćire”

Parna lokomotiva Ćiro iz Zavidovića, zbog koje su građani organizovali proteste jer je trebala završiti ispred rekonstruisane sarajevske Bistričke stanice, postala je vlasništvo Grada Zavidovići i njegovih građana.

Gradonačelnik Hašim Mujanović i Stečajni upravnik IP “Krivaja“ d.o.o. u stečaju Hamdija Muratović potpisali su ugovor o nabavci – kupovini parne lokomotive “Kusače” za potrebe Grada Zavidovići.

Kupovina Ćire uslijedila je nakon provedenog postupka javne nabavke putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 47.970,00 KM, a sredstva su obezbijeđena iz Budžeta Grada Zavidovići.

Parna lokomotiva “Kusače” proizvedena je 1901. godine u fabrici “Kraus” Comp. Munchen – Linz, u Njemačkoj, snage 90 KS.

Tokom svog radnog vijeka služila je za prevoz oblovine na industrijskoj pruzi Zavidovići – Olovo – Han Pijesak – Kusače koja je, dolaskom Austro-ugarske monarhije, izgrađena za potrebe eksploatacije drveta.

Za pogonsko gorivo koristila je ugalj. Uvođenjem pruge normalnog kolosijeka dolazi do ukidanja pruga sa uskotračnim kolosijekom, a od 1970. godine “Ćiro” se koristi samo kao turistička atrakcija.

Zadovoljan sam činjenicom da parna lokomotiva ‘Kusače’, popularni ‘Ćiro’ ostaje u u Zavidovićima gdje mu je i mjesto, imajući u vidu činjenicu da je svojim neumornim radom hranio brojne zavidovićke porodice i doprinosio izgradnji Zavidovića.

Zahvaljujem se građanima Zavidovići na iskazanoj želji da ‘Ćiro’ ostane u Zavidovićima kao i gradonačelnici Sarajeva koja je uvažila naše zahtjeve i odustala od namjere da Grad Sarajevo otkupi parnu lokomotivu ‘Kusače’ za svoje potrebe.

Grad Zavidovići će u roku od 6 (šest) mjeseci preuzeti ovaj vrijedni eksponat. Izvršit će se njegova restauracija i bit će izložen i dostupan javnosti i turistima kao atrakcija. Naše opredjeljenje je oduvijek bilo da Grad Zavidovići zadrži preostali dio imovine IP ‘Krivaja’ u stečaju kao i eksponate kao što su parna lokomotiva i ‘Krivajina vila’.

U to ime od Gradskog vijeća ishodovao sam potrebnu saglanost i odobrenje za kupovinu ‘Ćire’, a u Budžetu Grada Zavidovići obezbijedili smo finansijska sredstva za njegovu nabavku. Drago mi je da smo uspješno okončali njegovu kupovinu, a na posljednjoj sjednici Gradsko vijeće mi je dalo saglasnost i za kupovinu ‘Krivajine vile’.

Za tu namjenu opredjelit ćemo sredstva u Budžetu za narednu godinu. Javnost ćemo blagovremeno izvještavati o ovom postupku“, istakao je Gradonačelnik Hašim Mujanović.