Oglasila se i ministrica Hota-Muminović povodom slučaja Samira Alihodžića

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović najavila je razmatranje izmjena propisa po hitnom postupku koja će regulirati rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu.

Ova potvrda dolazi nakon informacije da se nastavnik tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi “Grbavica 1“, koji je pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog bludnih radnji nad maloljetnicom, vraća na radno mjesto.

Putem Vlade Kantona Sarajevo uputit ćemo sve potrebne inicijative kako bi se što cjelovitije riješilo pitanje rada sa djecom za osuđene pedofile. Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na nivou kantona, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast koja mora biti obuhvaćena i odredbama krivičnog zakona i zakona o radu. Primjena propisa svakako zavisi i od odluka pravosudnog sistema kojima se kreira kaznena politike”, navode iz resornog Ministarstva.

Osim navedenog, Ministarstvo će inicirati inspekcijski nadzor nad radom škole kako bi se utvrdilo da li su ispravno primijenjeni svi propisi, tj. da li su iskorišteni svi mehanizmi koji su trenutno na raspolaganju.

Arijana Memić pružila podršku djevojci koja je bila žrtva Samira Alihodžića: “Žrtve moraju dobiti zažtitu države”

Nakon što se u javnosti pojavila vijest o Emini Brkanić koja tvrdi da je bila jedna od žrtava profesora Samira ALihodžića koji je presuđen za pedofiliju, pa nakon toga vraćen u školu, oglasila se i Arijana Memić, zastupnica u Skupštini KS.

Memić je pružila podršku Brkanić i ohrabrila žene, djevojke i djevojčice da budu glasnije.

Žrtve seksualnog nasilja moraju da dobiju potpunu zaštitu ove države. Znam da je dijeljenje statusa samo kap u moru, ali moramo svi zajedno reagovati protiv ovakvih pojava u našem društvu i učinit ću sve što je meni moguće da se ovaj slučaj ispita do kraja“, rekla je Memić.

Kazala je da će podnijeti inicijativu da se kreira registar seksualnih prestupnika.

Potreban nam je registar seksualnih prestupnika i registar osuđenih pedofila, što ću lično podnijeti kao inicijativu u Skupštini KS, a isto ću predložiti kolegama i kolegicama iz drugih parlamentarnih tijela Bosne i Hercegovine.

Također nam je potrebna izmjena zakona, kako se kazne za ta krivična djela više ne bi mogle plaćati novcem. Država, njeni zakoni i oni koji ih provode moraju zaštiti najranjivije među nama – to nam je dužnost i tačka“, dodala je Arijana Memić.

Podsjećamo, javnost je bila isključena iz ovog slučaja zbog zaštite interesa maloljetnika koje je Alihodžić navodio na seksualne odnose.

Njega je u junu 2015. godine policiji prijavio otac jedne od maloljetnica kojoj je slao poruke.

Alihodžić je u poruci napisao: “Vidjela si kako te mjerim. Nema prepreka ni predrasuda među nama“, te tražio da za njega odvoji nekoliko minuta “osim ako neće da izvuku analizu i da radi dodatne vježbe“.

Inače, Alihodžić je, kako pojedini mediji pišu. zet Kemala Ademovića, osnivača i poslanika stranke Narod i pravda.

Šta je napisala Emina Brkanić?

Sarajka Emina Brkanić tvrdi da je bila jedna od žrtva seksualnog zlostavljanja profesora koji je presuđen za pedofiliju, pa nakon toga vraćen u školu.

Riječ je o Samiru Alihodžiću, koji sada predaje u Osnovnoj školi Grbavica 1, a ovaj slučaj je potresao javnost.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

“Kako mediji navode, u radni odnos u spomenutoj školi vraćen je Samir Alihodžić, nastavnik tjelesnog odgoja, osuđen za pedofiliju. Drugostepenom presudom mu je izrečena kazna zatvora od godinu dana i godina dana zabrane obavljanja djelatnosti.

Pišem vam ovo s beskrajnom nadom da ćete nešto poduzeti. Ja sam kao maloljetno lice i žrtva seksualnog zlostavljanja Samira Alihodžića bila zaštićeni svjedok u procesu suđenja. Prijavu nisam podnijela radi sebe.

Uradila sam to onda kad sam saznala da nisam jedina, iako sam se ja već do tad uspjela iščupati. Saznala sam da seksualno zlostavlja i druge djevojčice i to nisam mogla prešutjeti.

Proces suđenja je trajao godinama, bio je besrakrajno mukotrpan i bolan i samo Bog zna koliko sam puta htjela odustati, osjećajući da mi se posljednji atomi snage i nade gase.

Uz podršku divne tužiteljice koja me zastupala sam uspjela izdržati beskonačno mnogo trigera i vraćanja u proživljene traume kako bismo dokazale njegovu krivicu.

Uspjele smo, osuđen je na prvostepenoj presudi na koju je uložio žalbu, pa je drugostepenom presudom potvrđeno da je kriv. Slavila sam tu vijest, kao uspjeh jedne djevojčice u misiji da zaštiti sve ostale djevojčice.

Iako je u presudi dobio zabranu obavljanja djelatnosti u trajanju od samo godinu dana, vjerovala sam da će etiketa koju je napokon dobio i činjenica da će odslužiti zatvorsku kaznu biti dovoljan razlog da ga više nikad niko ne zaposli u bilo kojoj radnoj sferi koja podrazumijeva rad s djecom.

Vijest koja je jučer objavljena, da se vraća u radni odnos, u školu i među djecu uprkos svemu je toliko poražavajuća i stavlja pod upitnik svrhu svega kroz šta sam birala da prođem kako bi istina izašla na vidjelo.

On je čovjek koji ima toliko moćnu štelu da je, kako škola navodi, od suda dobio potvrdu o nekažnjavanju. (???)

Škola također navodi da nema zabilježenih prigovora od strane roditelja.

Roditelji, molim vas da preuzmete na sebe zaštitu svoje djece jer institucije su po ko zna koji put zakazale. Provjerite sa svojim kćerkama kako su, pišite dopise i mailove na sve moguće adrese, povucite svoju djecu s časova tjelesnog odgoja ako je on u funkciji nastavnika dok se situacija ne riješi, a jedino adekvatno rješenje je njegov otkaz i molim vas da ni na šta manje od toga ni pod kojim uslovima ne pristajete.

Nijedno dijete koje je pod istim krovom s njim nije sigurno. Ja se osjećam poraženo, ali svim srcem stojim uz vas u daljoj borbi i navijam za pobjedu”, navela je.

Šokantan odgovor Uprave sarajevske škole o nastavniku osuđenom za pedofiliju: “Nemamo saznanja da je osuđen”

Općinski sud u Sarajevu je 2018. godine osudio Samira Alihodžića, nastavnika tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi “Grbavica 1“ na godinu zatvora zbog pedofilije.

On je, skoro sedam godina nakon što je optužen, a godinu nakon pravosnažne presude, vraćen na posao u istu školu.

Ovakva odluka izazvala je ogorčenje roditelja koji su zabrinuti za svoju djecu koja pohađaju ovu obrazovnu ustanovu.

Uprava škole poslala je šokantan odgovor na medijske upite:

Nemamo saznanja da je gospodin Alihodžić počinio bilo kakvo krivično djelo na štetu bilo kojeg od učenika i/ili nastavnog osoblja u obavljanju poslova i radnih zadataka u JU OŠ ‘Grbavica I’ Sarajevo“.

Iz Općinskog suda u Sarajevu istakli su kako je presuda donesena 26.01.2021. godine, a postala pravosnažna 11.11.2021. godine.

On je proglašen krivim za počinjeno djelo bludne radnje i izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Na osnovu člana 76. KZ-a F BiH, optuženom je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja i dužnosti nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja u trajanju od 1 (jedne) godine, računajući od dana pravomoćnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere”, naveli su iz Općinskog suda Sarajevo.

Dakle, Alihodžiću je mjera zabrane istekla prošli mjesec, tačnije 11. novembra.

Zbog ostalih propusta u zakonskoj regulativi, on je vraćen na posao na kojem je i ranije radio – nastavnik sporta u OŠ “Grbavica 1”, piše N1.

Uputili smo upit i Upravi škole koji su kazali kako pitanja u vezi njegovog radnopravnog statusa predstavljaju “privilegovane i zakonom zaštićene informacije” koje, u skladu sa odredbama člana 17. stav 1. Zakona o zaštiti ličnih podataka, ne mogu biti priopćene prije nego što se od istog pribavi saglasnost za dostavljanje tih podataka”.

Novinare upućuju da dostave “pisani zahtjev koji mora sadržavati svrhu i pravnu osnovu za korištenje ličnih podataka, te vrste ličnih podataka koji se traže”.

No, ono što je šokantno, je da odgovor u kojem se navodi da ova obrazovna ustanova “nema saznanja da je Alihodžić počinio bilo kakvo krivično djelo na štetu učenika.

Kada je u pitanju dio Vaših navoda o osuđujućoj presudi koja bi se ticala gospodina Alihodžića, obavještavamo Vas da nemamo saznanja da je gospodin Alihodžić počinio bilo kakvo krivično djelo na štetu bilo kojeg od učenika i/ili nastavnog osoblja u obavljanju poslova i radnih zadataka u JU OŠ ‘GRBAVICA I’ Sarajevo, a koje bi kao takvo predstavljalo osnov za prestanak radnog odnosa u istoj.

S tim u vezi, obavještavamo Vas da prema raspoloživim informacijama sa kojima raspolažemo, ne postoji pravni osnov, a niti presuda ili mjera koja bi gospodina Alihodžića u ovom momentu ograničavala i/ili onemogućavala u obavljanju poslova i radnih zadataka nastavnika u JU OŠ ‘GRBAVICA I’ Sarajevo, te eventualno predstavljala osnov za prestanak radnog odnosa istog u JU OŠ ‘GRBAVICA I’ Sarajevo”, navode iz Uprave OŠ “Grbavica 1”.

Također, navode kako nisu zabilježili negodovanje roditelja, odnosno da ista nisu prijavljena direktoru škole, školskom odboru ili drugom nadležnom organu.

Navedeno tim prije kada se ima u vidu da je gospodin Alihodžić u proteklom periodu, u okviru poslova i zadataka obavljao i poslove koji se tiču vanškolskih aktivnosti (ekskurzije, škola skijanja i sl.), a da nije zabilježena ni naznaka bilo kakvog ponašanja spram učenika škole koja bi se mogla kvalificirati ponašanjem koje vi opisujete.

I na kraju želimo naglasiti da je radno – pravni status svakog zaposlenika škole definisan Zakonom i škola u svakom segmentu postupa i radi po Zakonu, smjernicama i odlukama nadležnih institucija.

Ujedno, škola nije, niti će ikada donijeti bilo kakvu odluku o radnji koja bi bila na štetu ijednog djeteta. Izražavamo žaljenje što medijski natpisi u izvjesnoj mjeri unose dodatnu zabrinutost i uznemirenost među roditeljima, a isto osjećaju i uposlenici naše škole.

Vjerujemo da znate da je naš imperativ zaštita svakog učenika i učenice te da se rad i djelovanje naše škole odvija prema zakonskim okvirima i prvobitno u cilju zaštite, odgoja i obrazovanja i u najboljem interesu svakog djeteta”, dodaje se u odgovoru Uprave škole.