Oglasili se iz UO Sindikata FMUP-a: “Djed Mraz nije nepoželjan kod nas”

Iz Upravnog odbora Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) reagovali su na izjave predsjednika Skupštine istog sindikata Dragana Obradovića povodom ovogodišnjeg neodržavanja dodjele paketića djeci uposlenika.

Podsjetimo, on je rekao da će umjesto toga novac biti uplaćen svim članovima Sindikata te da “nekome u Sindikatu smeta Djed Mraz”.

Iz UO Sindikata FMUP-a su naveli da se Obradović “tendenciozno i zlonamjerno pokušava uvući u javnu raspravu i napraviti samopromociju široj javnosti u kojoj se i Djed Mraz pa čak i djeca koriste kao sredstvo za polarizaciju i dobijanje sitnošićarskih političkih poena”.

U tom kontekstu Upravni odbor jasno i nedvosmisleno odbacuje tvrdnje da je Djed Mraz nepoželjan u ovom Sindikatu. Sa gnušanjem odbacujemo ovakve i sve buduće pokušaje da se ovaj Sindikat na prizeman način pokušava uvući u kontekst podjela po bilo kojem osnovu, te se istovremeno ograđujemo od svih izjava takve vrste.

Predsjednik skupštine, iako je istupio u svoje i u ime najvišeg kolegijalnog tijela – Skupštine sindikata, po ovom pitanju nije obavio bilo kakve konsultacije sa povjerenicima sindikalnih grupa, odnosno delegatima Skupštine, te stoga može govoriti isključivo u lično ime”, naveli su.

Pojasnili su da Sindikat službenika FMUP-a kao zastupnik interesa i prava policijskih službenika, državnih službenika i namještenika zaposlenih u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj upravi policije se sa preko 95 posto iznosa finansira od članarina, od čega se svake godine otprilike 80 posto izdvoji za Fond solidarnosti.

Putem kojeg se materijalno potpomažu članovi Sindikata kroz jednokratne novčane pomoći, a ostalo raspoređuje prema prioritetima, kao i za plaćanje zakonskih i drugih obaveza koje proističu iz djelovanja Sindikata kao udruženja građana.

Zbog opšte ekonomske situacije ove godine Upravni odbor podjelom jednokratne novčane pomoći želio je svima koliko-toliko olakšati takvo stanje, uključujući i one članove koji nemaju djecu.

Među prioritetima naspram podjela paketića je i izgradnja spomen obilježja svirepo ubijenom policajcu u Suhodolu koju obavezu je na sebe preuzeo ovaj Sindikat”, naglasili su iz UO Sindikata FMUP-a.

Poručili su na kraju da je Sindikat službenika FMUP-a bio i ostao mjesto okupljanja i zajedništva svih uposlenika i mjesto u kojem su svi jednaki bez obzira na svoja nacionalna, vjerska ili druga opredjeljenja.

A svima onima koji svoje frustracije, zbog neuspjeha na političkoj sceni pokušavaju liječiti kroz funkciju u Sindikatu, javno poručujemo da im ovdje nije mjesto”, zaključili su iz UO Sindikata FMUP-a.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine Sindikata službenika FMUP-a Dragan Obradović reagovao je na odluku Upravnog odbora Sindikata da ove godine ne izvrši nabavku novogodišnjih paketića i ne organizuje novogodišnju predstavu.

Obradović je tom prilikom rekao da je umjesto paketića i proslave odlučeno da se određeni iznos uplati svim članovima Sindikata.

On je naveo da se Djeda Mrazu, novogodišnjim programima i podjeli paketića raduju sva djeca na svijetu, ali ove godine po prvi put su nepoželjni članovima Upravnog odbora Sindikata službenika FMUP-a.

Obradović je dodao i to da su ovom odlukom uskraćena prava djeci članova Sindikata da prisustvuju novogodišnjem program i dodjeli paketića.