Optužen bivši direktor FUCZ-a: Službenim vozilom preticao automobil i usmrtio pješakinju

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu nakon provedene istrage, podiglo je optužnicu protiv Enesa Memića (62), bivšeg v. d. direktora FUCZ-a.

Optužen je zbog krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja, saopćeno je iz Okrzužnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Osnovni sud u Sokocu potvrdio je optužnicu 8. decembra.

Optužnicom se Enesu Memiću stavlja na teret teška saobraćajna nesreća u Istočnom Novom Sarajevu 30. juna ove godine kojom prilikom je smrtno stradala pješakinja.

Prema navodima iz optužnice on je tog dana u 8:20 sati prouzrokovao nesreću na dijelu regionalnog puta R1 5101, u ulici Vojvode Radomira Putnika, u blizini tržnog centra “Bingo”, upravljajući automobilom Hyundai Tucson, vlasništvo Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu.

Krećući se iz pravca Kule u pravcu Vraca, prouzrokovao je saobraćajnu nezgodu na način što je, protivno odredbama članova 25, 28. i 57. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH (‘Službeni glasnik BiH’ br. 6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10, 18/13 i 8/17) i odredbi člana 57. Pravilnika o saobraćajnim znakovima i signalizaciji na cestama (‘Službeni glasnik BiH’, broj 16/07), u momentu kada nisu bili stvoreni sigurnosni uslovi za bezbjedno izvršenje radnje preticanja, s obzirom na karakteristike puta, te na okolnosti na istom, otpočeo preticanje vozila koje se kretalo ispred njega istim smjerom, na dijelu puta gdje je vidno postavljena horizontalna saobraćajna signalizacija u vidu pune linije i svojim vozilom prešao u lijevu saobraćajnu traku, namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smijera“, navodi se u optužnici.

Tom prilikom nije obratio pažnju na pješakinju M. D. koja je u tom trenutku, van pješačkog prijelaza, prelazila kolovoz, sa desne na lijevu stranu, gledano iz smijera kretanja njegovog vozila, usljed čega je prednjim čeonim dijelom vozila, udario pješakinju koja je od siline udara pala na kolovoz.

Tom prilikom žena je zadobila povredu lobanjskog sadržaja od koje je preminula u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu.