Osam sindikata odbilo ponudu Vlade KS, istrajni u borbi za naknade i povećanje plata

Koordinacija osam sindikata koji predstavljaju 25000 radnika u Kantonu Sarajevo je danas imala pregovore sa Vladom Kantona Sarajevo, na zahtjev Koordinacije.

Pregovaralo se o povećanju plata u 2023. godini, isplati jednokratne pomoći za sve radnike u iznosu od 1.080 KM i uvažavanju Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera.

Nakon sastanka su se dopisom obratili Vladi KS naglasivši da su im na početku pregovora saopćili da je Vlada KS odlučila da kroz budžet KS, kroz povećanje osnovice odnosno boda, ne može povećavati plate svim radnicima (oko 25.000 radnika).

Naglasili ste da je odluka Vlade da se radnicima u zdravstvu i komunalnoj privredi (oko 9000 radnika) ne povećava plata na ovim pregovorima već da sindikati trebaju pregovarati u svojim resorima i kroz te odvojene pregovore povećati plate radnicima u zdravstvu i komunalnoj privredi i dodali ste da je Vlada odlučila da plate za oko 14000 radnika poveća kroz povećanje boda na 1,05 u Zakonu o izvršenju budžeta KS za 2023. godine, što znači povećanje plata u iznosu od 5 posto.

Što se tiče isplate jednokratne novčane pomoći kazali ste da Vlada Kantona Sarajevo nema namjeru da isplati istu. Također ste kazali da ćete Koordinaciji dostaviti zapisnike sa prethodna dva sastanka.

Koordinacija osam sindikata se obavezala da će se o odluci Vlade Kantona Sarajevo referisati u toku dana i o istoj upoznati Vladu Kantona Sarajevo što ovom prilikom činimo”, poručili su iz Koordinacije osam sindikata.

Koordinacija osam sindikata je nakon današnjih pregovora održala sastanak na kojem je odlučila sljedeće:

1. ne prihvata se odluka Vlade Kantona Sarajevo o povećanju plate za oko 14.000 radnika u iznosu od 5 posto jer se radi o jednostranoj odluci, a ne o prijedlogu za dalje pregovore,

2. ne prihvata se odluka Vlade Kantona Sarajevo prema kojoj se ne želi isplatiti jednokratna novčana pomoć u iznosu od 1.080 KM za sve radnike u Kantonu Sarajevo,

3. ostajemo pri zahtjevu za isplatu 1.080 KM svim radnicima,

4. tražimo da se nastavi pregovarati o povećanju plata svim radnicima u iznosu od 10 do 20 posto,

5. pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da se održi još jedan sastanak najkasnije do petka, 23.12.2022. godine kako bi se pregovori okončali uz prisustvo svih resornih ministara.