Počinju pregovori petorke oko nove Vlade KS, Edin Forto ostaje premijer?

Novu Vladu KS činit će pet stranaka SDP BiH, NIP, Naša stranka, Stranka za BiH i Za nove generacije.

U Skupštini KS ove stranke imaju 24 ruke od 35.

U srijedu će timovi ovih stranaka početi sa zvaničnim pregovorima o programu rada, analizi dosadašnjih principa i mjera.

Iako su se u javnosti mogla čuti imena kandidata za pojedine resore, za sada još niko ne želi potvrditi da je bilo koje ime i potvrđeno.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NIP) potvrdio je da je jedan od kandidata za premijera KS Edin Forto što bi mu bio treći put na toj poziciji.

Ostavit ćemo do ovih nekih rokova dok nam pristignu prijedlozi klubova stranaka o prijedlozima mandatara. Nakon prihvatanja prijedloga, mandatar tada treba dostaviti imena za Vladu Kantona Sarajevo koju će činiti pet stranaka u Skupštini KS.

To su NiP, SDP, Naša stranka, Stranka za BiH i Za nove generacije. To je koalicija koja bi trebala činiti Vladu KS i ponuditi jasne principe i smjernice i ponuditi ono što je u opredjeljenju aktuelne većine šta će raditi naredne četiri godine“, kazao je Okerić prošle sedmice za TVSA.

Vlada KS mogla bi biti formirana do kraja ove godine, ali o tome nema još zvanične potvrde. Sve će zavisiti od timova kada će okončati rad na programu i principima djelovanja nove Vlade KS.

Iako se špekulisalo da bi jedan dio ministara iz prethodnog saziva mogao ostati na pozicijama, za sada još nema i zvanične potvrde no sve će zavisiti i od podjele resora.

Poznato je da će NIP ovog puta imati manji broj ministarstava nego u prethodnoj Vladi, a SDP vjerovatno jedno ministarstvo više.

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić prošle sedmice je kazao da će Stranka za BiH podržati novu Vladu KS, ali da nije siguran da li će kadrovski učestvovati u njoj.

No, istakao je da su zainteresirani za resor zdravstva, privrede i komunalne privrede.

Izabrano rukovodstvo Skupštine KS

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana u petak izabrano je novo rukovodstvo.

Klub Bošnjaka predložio je Elvedina Okerića (Narod i pravda) za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg.

Klub Hrvata predložio je Danijelu Kristić (Narod i pravda), Klub Srba Igora Stojanovića (SDP BiH), a Klub Ostalih Vibora Handžića (Naša stranka).

Za ovu odluku glasao je 31 zastupnik, a četiri su bila suzdržana.

Nakon glasanja, kandidati čiji je izbor potvrdila Skupština, između sebe su odredili ko će biti predsjedavajući, a ko dopredsjedavajući.

Oni su odlučili da će predsjedavajući ostati Okerić. Dopredsjedavajući i u ovom mandatu bit će Handžić i Kristić. Njima će se pridružiti i Igor Stojanović iz SDP-a.

Kada se uporede imena sa prethodnim sazivom, jedna je promjena.

Stojanović je izabran umjesto Smiljane Viteškić (SDA).

Na dnevnom redu sjednice bila je samo ova tačka.