Ramiz Salkić: “Da li je problem što sam glasao za PDP?”

Nakon brojnih optužbi koje su iz opozicije u Republici Srpskoj upućena ka Pokretu za državu da je “izdala” i omogućila SNSD-u izbor četvortog delegata reagovao je poslanik SDA Ramiz Salkić kazavši da svako ima pravo da glasa na način na koji želi.

Pitao je da li je problem što je glasao za PDP-ovu listu delegata za Dom naroda PS BiH.

Nisu osnovani, ili djelimično, ili nikako napadi na Pokret za državu. Svako ima pravo da glasa, ne vidim razlog da generalno govorite o ovim stvarima”, kazao je Salkić.

On je osudio i istup SNSD-ov Denisa Šulića koji je kazao da SNSD nisu podržale partije sa sjedištem u Sarajevu. “Jednaki smo Šuliću”, poručio je Slakić.

Šulić je ranije ocijenio kako opoziciji ne ide matematika, te da su mogli imati dva delegata da je za PDP glasalo 13, a SDS 14 poslanika.

SNSD nije dobio niti jedan glas stranaka sa sjedištem u Sarajevu. Nismo išli u političko Sarajevo, sjedali sa Nerminom Nikšićem, Bakirom Izetbegovićem ili bilo kim drugim”, zaključio je on.

Nebojša Vukanović: “Što Dodik više vrijeđa Bošnjake oni ga više podržavaju”

Narodni poslanik Nebojša Vukanović danas je u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje se biraju delegati za Dom naroda Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, poručio da “kad vidim kako glasaju lideri Bošnjaka, i bošnjačkih partija, vidim da mi Srbi nismo najgori” jasno aludirajući na podršku Pokreta za domovinu SNSD-u i Miloradu Dodiku.

Vukanović je poentirao da što više Dodik vrijeđa Bošnjake i njihova vjerska osjećanja “oni ga više podržavaju”.

Kad vidim kako glasaju lideri Bošnjaka, i bošnjačkih partija, vidim da mi Srbi nismo najgori. Što više Dodik govori da hodže arlauču, da vrijeđa, da nisu Bošnjaci nego muslimani oni ga više podržavaju”, zaključio je narodni poslanik.

Nakon njega, lider SNSD-a Milorad Dodik je kazao kako je samo bitno da bude 4:1 za njegovu stranku kada je u pitaanju izbor delegata.

Četiri delegata su garancija da Republika Srpska može mirno da čeka naredne četiri godine”, naveo je on.

Milorad Dodik će imati kontrolni paket u Domu naroda, dobio četiri delegata

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik obratio se nakon glasanja Narodne skupštine RS za izbor delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Istakao je kako je glasanje prošlo po procedurama i kako su najavljivali.

Ne znam ko je koga podržao, sve možete da nagađate. Ali ovdje nema nagađanja, završeno je! četiri izabrana i jedan iz SDS-a“, rekao je Dodik pokazujući prstima i s osmijehom na licu.

Ovakvim glasanjem Milorad Dodik je dobio kontrolni paket u Domu naroda na još četiri godine te mogućnost blokade procesa.

Iz SNSD-a izabrani su Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević, Nikola Špirić.

Iz SDS-a izabran je Želimir Nešković.

Naveo je kako se posljednjih sedmica vodila “potpuno iracionalna politički neprimjerena borba ko će imati četiri, tri, dva delegata”.

Bolje da se javno glasalo pa da se vidi ko kako glasa, a ne da se kroz ovu manipulaciju tajnog glasanja radi svašta. Ponosan sam na koalicionu većinu koju imamo, a koja je glasala besprijekorno.

Važno je konstatovati da je iz prijedloga SNSD-a došlo četiri delegata, a SDS jednog, a da PDP nije dobio nijednog. Ponašat ćemo se konstruktivno, a tamo gdje postoji dekonstrukcija upotrijebit ćemo svoja prava odlučivanja koja mi mislimo da treba”, rekao je Dodik i ponovio da se to odnosi “na blokadu projekata kao što je Buk Bijela”.

Dodao je i to kako se sutra biraju delegati Vijeća naroda RS čime će biti završene pretpostavke za formiranje Vlade RS.

Ovo govor i o efikasnosti kojom se služimo kako bismo implementirali izborne rezultate. Tek su 2. novembra proglašeni rezultati i tada se moglo krenuti u realizaciju”, rekao je Dodik.

Glasanju su pristupili svih 83 poslanika u Narodnoj skupštini RS-a.

Njih 53 ukupno je glasalo za SNSD-ove liste, 16 za SDS, 11 za PDP i dva za SDP-ovog Vojina Mijatovića.

Iz SNSD-a je Snježana Novaković Bursać dobila 12 glasova, Nikola Špirić 13, Sredoje Nović 14, Radovan Kovačević 14. SDS-ov Želimir Nešković ima 16, PDP-ov Nenad Vuković 11.