“Rravnogorci” saznali konačnu kaznu za izazivanje mržnje, sutkinja istakla vezu sa fašizmom

Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Sud BiH je donio presudu u predmetu Dušan Sladojević i drugi, odbijene su žalbe Tužilaštva BiH i Odbrane, te potvrđena drugostepena odluka. Odluka je otpremljena strankama i braniocima optuženih“, naveli su iz Državnog suda.

Apelaciono vijeće je u junu donijelo drugostepenu presudu kojom je utvrđeno da su Sladojević, Aleksić i Lečić svojim aktivnostima na skupu “ravnogoraca” u Višegradu veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, te pjesmama koje u svom tekstu izražavaju prijetnju i nasilje počinili krivično djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Ova presuda je izrečena nakon što je ukinuta prvostepena presuda iz decembra prošle godine kojom su trojica optuženih bili oslobođeni optužbi.

Prema Apelacionom vijeću, optuženi su postupali s umišljajem i bili svjesni da mogu raspiriti nacionalnu mržnju i ugroziti zajednički život konstitutivnih naroda i drugih u Bosni i Hercegovini.

To što nije došlo do incidenta, ne znači da nije došlo do uznemirenja stanovnika Višegrada”, kazala je sutkinja Azra Miletić tokom izricanja drugostepene presude.

Ona je dodala da su trojica optuženih, s obzirom na godine starosti, svjesni situacije u BiH i teških zločina koji su počinjeni nad bošnjačkim stanovništvom u Višegradu.

Činjenica da je “Ravnogorski pokret” registrovan u sudu, kako je tada istakla Miletić, ne ekskulpira optužene od nedozvoljenih radnji.

Ona se osvrnula i na korištenje četničkih simbola, kao i na veličanje četničkog pokreta i Draže Mihailovića, koji su osuđeni i prepoznati kao pokret koji je sarađivao sa fašističkim snagama.

Tačno je da je zagarantovano pravo na slobodu izražavanja, ali to nije apsolutno pravo”, rekla je Miletić, ukazujući i na stav Evropskog suda za ljudska prava o potrebi sankcionisanja govora mržnje.

Sladojević je proglašen krivim u svojstvu predsjednika “Ravnogorskog pokreta”, koji se obratio na skupu održanom 10. marta 2019. u Višegradu i pozdravio Slavka Aleksića zvanog Vojvoda.

U presudi se navodi da je na skupu puštana pjesma “Sprem’te se, sprem’te, četnici”, koja izražava prijetnju i nasilje.

U presudi se navodi da je Aleksić izvršio smotru simpatizera, a da je Lečić uz gusle na skupu pjevao pjesmu kojom se veliča četnički pokret i koja izražava prijetnju i nasilje.

Ova presuda je konačna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.