Srbija prijeti da će poslati 1.000 pripadnika snaga sigurnosti na sjever Kosova

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković sinoć se obratio kako bi istakao da će zvanični Beograd, po Rezoluciji SB UN 1244, razmotriti mogućnost povrtaka do 1.000. pripadnika svojih bezbjednostih snaga na Kosovo.

On je na konferenciji za novinare hitno zakazanoj u Vladi Srbije u 23:00 to najavio zbog, kako je kazao, “protovpravne i nasilne odluke (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija okupira sjever” Kosova.

Podsjetimo, on je sinoć optužio kosovskog premijera i da želi da protjera Srbe kao i da pokušava da omogući sprovođenje lokalnih izbora u četiri sjeverne opštine.

Kazao je da je, po informacijama, sinoć u 20:30 izmedju 300 i 350 pripadnika kosovske policije ušlo u sjevernu Mitrovicu i da su potom rasporedili u dijelovima grada među stanovništvvom.

Kazao je i da su među kosovskim policajacima koji su stigli na sjever bili i pripadnici policije sa pancirima i specijalnih jedinica, s “dugim cijevima” i oklopnim vozilama.

Naglsio je da je time prekršen Briselski sporazum po kojem, kako je kazao, na severu mogu da budu samo priapdnici policije iz tamošnjeg direktorata Sever.

Kazao je i da će Vučić danas imati niz sastanaka s predstavncima medjunarodne zajednice.

Kosovska policija je kasno sinoć navela kako su u selu Srbovac u opštini Zvečan pripadnike Kosovske policije napala naoružana lica.

Tvrde kako je do incidenta došlo oko 23:00 u trenutku kada su policijske jedinice bile na redovnoj dužnosti, u patroli.

Iz policije tvrde da su naoružane osobe dugim puškama izvršile napad iz vozila marke Audi sa KM registarskim oznakama.

U saopštenju se navodi da je lakše povređen jedan službenik, a da je na policijskom automobilu pričinjena znatna materijalna šteta.

Povrijeđenom policajcu je ukazana medicinska pomoć.

Na mjestu događaja izvršen je uviđaj, prenio je portal Kossev.

Podsjetimo, specijalci Kosovske policije, u pratnji oklopnih vozila, ušli su sinoć iz pravca Južne u Sjevernu Mitrovicu.

Kako navode srbijanski mediji, “počela je okupacija sjevera KiM-a”.

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo “zaštita etnički mješovitih dijelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa Sjevera da se ne osjećaju sigurno“, ovo je za KoSSev večeras potvrđeno u Kosovskoj policiji.

Na terenu zabilježen je ulazak više policijskih vozila u Bošnjačku mahalu, kod Tri solitera iz južnog dijela grada, prenosi KoSSev.

Specijalci su blokirali cijelu Kosovsku Mitrovicu i ne dozvoljavaju ni snimanje ni fotografisanje.

Srbijanski mediji navode kako su “bacili dvije šok bombe”.

Građani se, dodaju mediji, okupljaju na ulicama, napeto je, ali bez incidenata.

Svi kafići su zatvoreni, a žene i djeca su se sklonili sa ulica.

Inače, Kosovska policija najavila je ranije sinoć da će u narednim danima da pojača svoje prisustvo na Sjeveru.

Kosovska policija navodi da je održavanje javnog reda, garantovanje bezbjednosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike među njihovim glavnim ciljevima, prenosi KoSSev.

Naznačili su da u policijskom operativnom aspektu imaju kapacitete za upravljanje i kontrolu bezbjednosne situacije i održavanje reda na cijelom Kosovu, kao i za preduzimanje radnji za sprovođenje zakona.

Prioritet Kosovske policije je da obezbijedi sigurnost za sve građane, pa će, ocjenjujući situaciju i trenutne trendove u sjevernim opštinama, policija narednih dana pojačati prisustvo policije na Sjeveru kako bi ostvarila ciljeve“, dodaje se u saopštenju.

Preciziraju i da kontinuirano prate i analiziraju dešavanja na Kosovu i vrše stručne procjene na osnovu kojih preduzimaju, kako navode, neophodne, razumne i zakonite mjere za sprovođenje zakona i odluka kosovskih organa, zaključuje se u saopštenju.